Megpróbálják elriasztani a zavaró varjúseregeket Kézdivásárhelyen

Bíró Blanka 2017. június 19., 17:49

Több száz vetési varjút próbálnak majd elriasztani a sas hangját és fegyverropogást utánzó műszerrel, amelyet hamarosan Kézdivásárhelyen szerelnek fel a lakókat bosszantó madarak miatt.

A varjak előszeretettel időznek a parkok fáin. Archív Fotó: Haáz Vince

A sas hangját és fegyverropogást utánzó műszert rendelt a kézdivásárhelyi önkormányzat, hogy megszabaduljanak a zajos varjúseregektől.

A Molnár Józsiás park fáira több száz vetési varjú fészkelt, a madarak már a lakónegyedekben és a városközpontban is megjelentek, és zavarják a lakók nyugalmát.

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere arról tájékoztatta a sajtót, hogy tavasszal megpróbálták a fákról eltávolítani a fészkeket, de az akció nem járt sikerrel, mert azok túl magasan vannak. A polgármesteri hivatal egy műszert rendelt, ami a varjak természetes ellenségének, a sasnak a hangját és a fegyverropogást utánozza, ezt hangszórókból közvetítik, abban bízva, hogy sikerül elriasztani a madarakat. Ha a módszer beválik, több készüléket is vásárolnak. Bokor Tibor arról is beszámolt, hogy több székelyföldi város vezetőjével is egyeztetett varjúinvázió ügyben, ám

a legtöbben azt mondták, nem találtak hatékony megoldást, a varjakat csak ideiglenesen sikerült elriasztani, egy idő után visszatértek.

Sepsiszentgyörgyön öt évvel ezelőtt küzdöttek hasonló gondokkal, végül több madárrajt is sikerült kiűzni a városközponti parkból. A varjak a belvárosi Erzsébet park fáira „költöztek be” minden ősszel, zavaróan rikácsoltak és a szemetükkel elborították a sétányokat, padokat.

A megfigyelők szerint, több mint húszezer madár éjszakázott a park fáin, napközben élelem után kutatva kirepültek a városszéli mezőkre, de érkezésük és távozásuk, alkonyatkor és hajnalban hatalmas ricsajjal járt.

Az önkormányzat öt évvel ezelőtt 20 ezer lejjel finanszírozta a projektet, a Rara Avis egyesület sztroboszkópokat, hangfalakat vásárolt, hogy hanggal és fénnyel riogassák a madarakat. Korábban a városlakókat is mozgósították, akkor síppal-dobbal, fedőkkel, kanalakkal csaptak zajt, de az egyszeri alkalom nem volt eredményes. Sepsiszentgyörgyön késő ősszel riogatták a varjakat, megvárták, míg a költöző madarak kirepültek.