A háromszéki nyolcadikosok egyötöde nem vesz részt az országos felmérésen

Bíró Blanka 2017. június 19., 17:39

Kovászna megyében 1967 diák iratkozott be a tanév elején nyolcadik osztályba, ám közülük csak 1486 vesz részt a hétfőn kezdődött kisérettségin.

Vizsgaközpont. Sok nyolcadikot végzett nem teszi tiszteletét ezeken a helyeken. Illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A magyar tagozaton 1088 nyolcadikos, a román szakosok közül 398 diák vizsgázik, ketten a korábbi évek végzősei közül is próbálkoznak.

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő lapunknak elmondta,

272 nyolcadikos megbukott, közülük vannak, akik csak egy- két tantárgyból, ők pótvizsgázni fognak, de olyan is van, aki évet ismétel. Ők nem iratkozhattak be a felmérőre. Százkilenc diák sikeresen befejezte ugyan a nyolcadik osztályt, mégsem méretkezik meg a vizsgán.

A főtanfelügyelő hangsúlyozta, a kisérettségi nélkül is be lehet iratkozni kilencedik osztályba, még az elméleti gimnáziumokba is, ha ősszel marad hely. Meglátása szerint,

akik nem vesznek részt a felmérőn már eleve szakiskolába készülnek, tudják, hogy ott nincs verseny, sok hely van, ezért a vizsgaeredmény nélkül is nyugodtan bejutnak.

Hasonlóképpen azok is bárhová beiratkozhatnak, akik ősszel sikeresen pótvizsgáznak. Gondot jelent, hogy a gyerekek egy részét nem tudták lezárni, mert csak hébe- hóba járnak iskolába. Az elmúlt évek tapasztalata szerint, azonban átlag száz nyolcadikos lemorzsolódik, ősztől már nem folytatja tanulmányait kilencedik osztályban. Ez legalább négy osztálynyi diákot jelent.

Kiss Imre rámutatott, pontos adatokat csak ősszel tudnak, ám a kimaradókat és szüleiket próbálják egyenként megszólítani, és rábírni a tanulmányaik folytatására.