Újra működhet a székelyföldi vulkán

Székelyhon 2017. június 19., 17:22

Megmérték a szén-dioxid kiáramlását a Kárpát-medence legfiatalabb vulkánjának a Csomád-hegység területén az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport munkatársai – számol be honlapján a Magyar Tudományos Akadémia.

A Csomád-hegység. A kutatók szerint az itt szunnyadó vulkán kitörhet még. Archív Fotó: Kristó Róbert

Évente minimálisan 8700 tonna szén-dioxid szivárog a talajon keresztül a felszínre, ez hasonló a hosszan szunnyadó vulkánok kibocsátásához – tájékoztat a kutatócsoport a méréseikről. A Kovászna és Hargita megye határán, a Szent Anna-tó közelében magasodó Csomád

32 ezer éve tört ki utoljára, azonban számos megfigyelés utal arra, hogy nem tekinthető inaktív tűzhányónak.

Az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport korábbi kutatási eredményei szerint

alatta, a földkéregben van még olvadéktartalmú magma. Szerintük ez azt is jelentheti, hogy a jövőben a vulkán ismét működésbe léphet.

Mint tájékoztatnak, voltak már ilyen hosszú, több tízezer éves nyugalmi időszakok a vulkán életében. A Csomádnál és környezetében számos helyen megtalálhatók a vulkáni területekre jellemző mofetták, azaz olyan helyszínek, ahol erős a szén-dioxid-kiáramlás. A legismertebb ilyen hely az Apor-feredő, a Büdös-barlang és a Buffogó-láp – írják az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport munkatársai.

A kutatócsoport két, vulkáni gázokra specializált munkatársa, Kis Boglárka-Mercédesz és Artur Ionescu a népszerű turistacélpontnál,

az Apor-feredőnél és Lázárfalva mellett mérte a talajon keresztül kiáramló gáz mennyiségét. Ezen kívül további 22 helyen mérték a gázkiáramlást, amiből meg lehetett becsülni a mélyből feljövő és felszínre jutó szén-dioxid éves mennyiségét.

A szén-dioxid-gázok izotóp-összetétele arra utal, hogy részben magmás eredetűek, és feltételezhető, hogy a földkéreg alsó részén lévő magmás testből származnak. A kutatócsoport tanulmánya a Journal of Volcanology and Geothermal Research folyóiratban jelent meg – olvasható az MTA honlapján megjelent tájékoztatásban.

A Kárpát-medence vulkáni területein ez volt az első ilyen, modern eszközökkel végzett mérés a szén-dioxid-kiáramlás meghatározására. A további kutatások célja, hogy a szén-dioxid-gázok kémiai összetétele alapján pontosítani lehessen a mélybeli magmával való kapcsolatot, továbbá a havi rendszerességgel végzett mérések alapján információt lehessen kapni a kiáramlás éves időbeli eloszlásáról és a földrengésekkel való esetleges kapcsolatáról – írják a kutatásról.

Korábban már felröppent a hír, hogy kitörhet a Csomád vulkán, erről mi is beszámoltunk, a legutolsó vulkánkitörésekről szóló tájékoztatást pedig itt foglaltuk össze.