A kecskeméti Katona József Színház vendégjátéka Hargita megyében

Péter Beáta 2017. június 19., 16:45

Három Hargita megyei városban mutatja be a Boeing, Boeing című előadást a kecskeméti Katona József Színház. Hétfő este Gyergyószentmiklóson láthatja a közönség, kedd este hét órától a Csíki Játékszínben, szerdán pedig Székelyudvarhelyen lehet megtekinteni a vendégjátékot.

Fotó: Gecse Noémi

Premier Hargita megye életében, hogy egy testvérmegyei színházi társulat mutassa be előadását az itteni színházakban – fogalmazott hétfőn Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a vendégjáték kapcsán Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vettek a magyarországi Bács-Kiskun megyéből érkező vendégek is.

Mint elhangzott, a vendégjátékok a magyar kormány, Hargita Megye Tanácsa és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat támogatásával jöhettek létre. Az alelnök rámutatott,

ez egy élő testvérmegyei kapcsolat,

hiszen a testvérmegye orvosai évente végeznek szűrővizsgálatokat a megyében.

A vendégjáték Bányai Gábor országgyűlési képviselő kezdeményezésére valósult meg. A sajtótájékoztatón a képviselő rámutatott, szerette volna ily módon is segíteni a kapcsolatépítést, és reméli, hogy minden évben létrejöhet egy-egy vendégszereplés a két megye társulataival.

Cseke Péter, a Katona József Színház igazgatója, az előadás rendezője elmondta, a kecskeméti teátrum egyik legfontosabb magyarországi színházi műhely, évente 13–15 bemutatót tartanak, és több mint 300 előadást játszanak egy évadban. Főként a népszínházi vonalat képviselő szerzők műveit játsszák, megtalálható a repertoárban vígjáték, operett, musical és kortárs mű is. Reményét fejezte ki, hogy ez a vendégjáték-sorozat a kecskeméti és a Hargita megyei színházak közötti együttműködés kezdete is egyben.

Marc Camoletti vígjátéka, a Boeing, Boeing a Guinnes Rekordok könyvében is megtalálható, mint a legtöbbet játszott francia vígjáték.

„Egy sikeres férfi mögött mindig ott áll egy nő. Vagy kettő. Vagy három. A Párizsban élő, sztárépítész Bernardnak például mindegyik a menyasszonya, ráadásul egyik szebb, mint a másik és természetesen nem tudnak egymásról, sőt szinte nem is járnak a földön egyazon időben! Aki egy ilyen életvitelt menedzselni tud, az meg is érdemli, hogy nagy kanállal merítsen a saját főztjéből! Hacsak nem kavar egyet rajta valaki, vagy bele nem csapódik egy Boeing a levesbe. Az egy férjre jutó légiutas-kísérők száma tehát három, a statisztikát pedig egy szerencsétlen jóbarát rontja...” – áll az előadás ajánlójában.

A szereplők között a csíkszeredai származású Zayzon Zsoltot is láthatja a közönség. Szereposztás: Bernard: Zayzon Zsolt, Robert: Nagy Viktor, Judit: Marcz Fruzsina, Jacqueline: Decsi Edit, Janet: Dobó Enikő, Bertha: Sára Bernadette. Az előadás díszletét Szlávik István, a jelmezeket Tihanyi Ildikó tervezte. Dramaturg Németh Virág, rendezőasszisztens Sirkó Anna. Az előadást Cseke Péter rendezte.

Az előadásra 10 lejbe kerül a belépő.