Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság: Brassó megyéből „importálták” a kanyarós eseteket

Székelyhon 2017. június 19., 16:17

A megyében észlelt nyolc kanyarós megbetegedést a szomszédos Brassó megyéből „importálták”, állítják a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) képviselői.

A közegészségügyi igazgatóság szerint egyre többen utasítják vissza a védőoltást. Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Igyártó Gabriella, a közegészségügyi igazgatóság képviselője elmondta, három 7 hónapnál kisebb gyerek kapta el a betegséget, akik átadták a fertőzést család többi tagjának.

Elszigetelt esetek, nem közösségekben jelentek meg és Brassó megyéből hozták át. Mi azért aggódunk, mert sok szülő, főleg Bodzaforduló vidékéről, Árapatakról és Hetéből Brassóba viszi a sürgősségi osztályra a gyerekét és nem hozzánk a megyébe. (...) Ott kapták el a kanyarós fertőzést

– nyilatkozta hétfőn az Agerpres hírügynökségnek Igyártó Gabriella.

Az igazgatóság képviselője hozzátette, Kovászna megyében a lakosság mintegy 90 százaléka van beoltva kanyaró ellen, de az utóbbi időben egyre több szülő utasítja el a vakcinát.

30-an hunytak el kanyarós megbetegedésben
Mint ismert, június 16-áig 30 személy hunyt el kanyarós megbetegedés miatt, a harmincegyedik eset még nem nyert megerősítést – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP). Az intézet szerint a járvány kezdete óta összesen 7233 kanyarós esetet regisztráltak. Nyolc haláleset Temes megyében, öt Arad megyében, hat Dolj megyében, négy Krassó-Szörény megyében, egy-egy Bihar, Szatmár, Călăraşi, Vaslui, Galaţi, Maros megyében és Bukarestben történt. A 31. eset Kolozs megyében történt, azonban erről még nem bizonyosodott be, hogy a kanyaró miatt hunyt el az áldozat – írja az INSP honlapja. Az ország 41 megyéjéből jeleztek kanyaróvírussal való fertőződést.