Keveseket érdekelt a zenefesztivál

Gergely Imre 2017. június 19., 13:32

Immár négy éve szervezője a Mikrokozmosz Fesztiválnak a Vaskertes Iskola. Az ország számos zeneiskolájából érkeznek Gyergyószentmiklósra a zongorista gyermekek, hogy rangos zsűri előtt mutathassák meg képességeiket.

A Virtuózok színpadán is bizonyított Petres Lajos is fellépett Gyergyószentmiklóson Fotó: Gergely Imre

A hévégén lezajlott eseményen 27-en mutatkoztak be. A jövő zenésznemzedék megismerésének érdekében is érdemes lenne követni az előadásokat, hiszen nyilvános fellépésekről van szó, de ha ez még esetleg csak egy szűk kört, családot és oktatókat érdekel, a meghívott előadók koncertjei már olyan események, amelyekért Bukarest, vagy más nagyvárosok zeneértő közönsége sorba áll.

Nem is tudhatják, hogy mit veszítettek

– fogalmazott a fesztivál állandó résztvevője, Eugen Rădulescu a háromnapos fesztivál záróeseményén a zsinagógában, utalva arra, hogy Horváth Edit kolozsvári zongoraművész vagy a fiatal Alexandru Cadmiel Botac fellépése sokkal nagyobb számú közönséget érdemelt volna.

A fesztivál hagyományai szerint zenetörténeti ismereteket is adott az érdeklődőknek.

Ezúttal Ligeti György és Dinu Lipatti életútját bemutató kiállításokra került sor. A Mikrokozmosz Fesztivál jövőre lesz 5 éves, tehát mérföldkő következik. Amint a zsűri elnöke, a jászvásári Gheorghe Enescu Egyetem tanára kifejtette, tervezik, hogy egy nagyobb léptékű eseménnyé váljon, ahol a zongora mellett más hangszerek is szerepet kapnak, és még több fellépőnek lehetősége lesz bemutatkozni.

Ehhez számítanak arra, hogy akik tehetik, jobban melléállnak a zenei oktatásnak, és támogatók segítsége folytán minőségi hangszereket szólaltathatnak meg a gyermekek és neves előadók. És persze, hogy a hallgatóság, a közönség érdeklődése is nagyobb lesz az ideinél.