Kilógott a fészekből a gólyafióka teteme – el kellett távolítani

Iszlai Katalin 2017. június 19., 11:33

Egy elpusztult gólyafióka bomlásnak indult teteme eltávolításához kért segítséget egy csíkcsicsói férfi. A madár a villanyoszlopon lévő fészek szélén lógva maradt, megközelítéséhez és eltávolításához szakemberekre volt szükség.

Nem volt egyszerű a beavatkozás, de az áramszolgáltató munkatársai segítettek Fotó: Gecse Noémi

A helyszínen szombaton azt tapasztaltuk, hogy a fióka fészek szélén lévő élettelen teste mellett egy gólyapár és több fióka ült. A szerkesztőségünket megkereső férfi elmondta, a gólyapár már több éve tér vissza a fészekhez, és volt már olyan, hogy az erősebb fiókák kilökték a fészekből a gyengébbeket, de ilyet még sosem láttak.

„Kedden pusztult el, a szomszédasszony hívta fel rá a figyelmem. Szerdán be is mentem a környezetvédelmi ügynökséghez, és letettem egy kérést, amelyben igényeltem, hogy távolítsák el a fészekről a tetemet. Akkor azt ígérték, hogy még aznap leveszik, de még másnap sem jöttek. Pénteken visszamentem, de azt mondták, hogy mivel közterületen van, nehezebben megy az eljárás. Megoldás azóta sem történt” – elevenítette fel az eseményeket szombat délelőtt a férfi.

A férfi elmondta azt is, hogy 2004-ben költözött családjával Csíkszeredából Csicsóba, és akkortájt kezdtek a gólyák először fészket rakni a házuk melletti villanyoszlopon. „Nagyon szemetelnek, az ürülékük és az általuk el nem fogyasztott táplálék – például siklók és békák – folyamatosan beestek az udvarunkra. Állatszerető vagyok, és ha télire itt is marad egy-kettő, mert nem tud elrepülni, befogadjuk őket. Azt soha nem kértem, hogy elvigyék a fészket, inkább a kapunkat vittük beljebb, hogy ne az udvarra hulljon a sok szemét.

Mindennel megbékültünk, az azonban, hogy egy fióka teteme lóg ki a fészekből, már több a soknál.

Esténként a dögszag is érződik, és hamar lebomlik ebben a nagy melegben, úgyhogy már azt lessük, mikor hullanak a kukacok a nyakunkba. Sok itt a gyerek, és ez nem egészséges semmilyen szempontból” – hangsúlyozta a férfi.

Fotó: Gecse Noémi

Domokos László József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője érdeklődésünkre elmondta, a probléma nem tartozik az ő hatáskörükbe, nincs sem kötelezettségük, sem eszközük a hasonló esetek ellátására.

„Egyelőre nem kaptunk megoldást a panaszra, ugyanis nekünk nincs felkészültségünk a hasonló esetekre. A természetvédelmi osztályról kint járt az egyik munkatársam a helyszínen, de az a baj, hogy nem tudunk a gólyafészekhez felmászni, nincs erre alkalmas eszközünk. Egyedül az áramszolgáltatónak van hozzáférése a villanyoszlopokhoz, továbbá nekik van engedélyük ezzel foglalkozni. Van olyan, hogy az életerősebb fiókák »kitoloncolják« a gyengébbeket, de nem tudom, hogy ez a mostani eset hogyan történhetett meg” – magyarázta Domokos.

Megoldódott a probléma

Az ügyben Antal Imrét, az Electrica Dél-Erdélyi Áramszolgáltató Hargita megyei kirendeltségének igazgatóját is megkerestük, aki hívásunkig nem is értesült az elpusztult gólyafióka esetéről. Miután tájékoztattuk az ügy részleteiről, és elmagyaráztuk a fészek pontos helyét, az áramszolgáltató munkatársai rövid időn belül a helyszínre siettek. Pár órával később az igazgató arról tájékoztatott, hogy eltávolították a tetemet a fészekből. Nem sokkal ezután a szerkesztőségünket megkereső férfi is megnyugodva hívott fel, hogy elmondja: a probléma – az utca lakóinak örömére – megoldódott.