Összefognak egykori iskolájukért

Hajnal Csilla (R) 2017. június 19., 14:43

Gyors beavatkozáshoz szükséges felújítási engedélyt kapott a Bolyai Farkas Gimnázium az internátus épületének rendbetételére. Ezzel egyidőben létrejött egy volt bolyais diákokból álló civil csoport, amely az iskola sportpályájának öltözőit mentené meg.

Fotó: Boda L. Gergely

A Bolyai Farkas Gimnázium bentlakásainak otthont adó épületet nemrég felállványozták, és nekifogtak a vakolat leveréséhez. A nyílászárók cseréje is tervben van, erre egyelőre nincs meg a jóváhagyás, de

amint megkapják a szükséges engedélyeket, a tetőszerkezet javításának is nekiláthatnak

– fejtette ki Mátéfi István, az iskola igazgatója.

Az összefogás ereje

Az épület külső homlokzatának felállványozásával egy időben

a Bolyai Farkas Gimnázium sportpályájának öltözőit is megmentenék az iskola egykori diákjai.

Az öltözők állapota nem javult az évek során. Felújítanák Fotó: Boda L. Gergely

Az öltözők ugyanis ugyanolyan állapotban vannak, mint a nyolcvanas években, azóta egyetlen szöget sem vertek itt be. Néhány volt bolyais kezdeményezésére pénzgyűjtést szerveztek a Facebookon a Bolyai-sportpálya SOS néven létrehozott csoportban, hogy közös erővel megmentsék az öltözőt.

Mi, akik itt élünk Vásárhelyen, nap mint nap látjuk, hogyan megy tönkre második otthonunk, a Bolyai, és ezt nem tudjuk nézni ölbe tett kézzel. Kissé sürget az idő, mivel az idén, augusztus 25-én lesz a bolyais világtalálkozó, és addig szeretnénk valami konkrétumot is felmutatni. Minél többen összefognánk, egy kis anyagi adakozással nagyon sok dolgot fel lehetne újítani

– írják a kezdeményezők. Számításaik szerint több mint ötvenezer euróra lenne szükség a pályaöltözők teljes rendbetételére, a gyűjtés a Bolyai Collegium Alapítványon keresztül történik.

Fotó: Boda L. Gergely

Az adományokat a következő bankszámlaszámra lehet átutalni: RO75PIRB2800700326002000 Piraeus Bank, fel kell tüntetni az SOS Bolyai-sportpálya üzenetet – olvasható a közösségi oldalon. Rövid idő alatt több mint 3500 tagja lett a csoportnak, és már sokan jelezték, hogy átutalták adományaikat.
Egyeztetnek a püspökséggel is

Mátéfi Istvántól megtudtuk, tárgyaltak már ez ügyben múlt héten a kezdeményezőkkel, illetve az iskolát képviselő városi tanácsosokkal, Bakos Leventével, Csíki Zsolttal és Magyary Előddel.

Fotó: Boda L. Gergely

Használhatóvá kell tenni az iskola sportbázisát, belső javítási munkálatokra van szükség, illetve kívülről olyan felújításokra, amelyekkel megvédik az épületet a tovább rongálódástól

– mondta el a Vásárhelyi Hírlapnak az igazgató. Hozzátette, kisebb munkálatokról lehet csak szó, mert telekkönyvi gondok miatt egyelőre nem lehetséges nagyobb renoválás. A héten ismét asztalhoz ülnek a tanácsosokkal, valamint a kezdeményező volt bolyaisokkal, és papírformát öltenek a tervek, mint mondta, egyeztetnek a református püspökséggel is ezzel kapcsolatban.