Érzelmek szobája a gyergyószentmiklósi Pro Art Galériában

Gergely Imre 2017. június 18., 17:58

A kép összeállítása már létezik valahol az univerzumban, a művész csak közvetítőként játszik szerepet, miközben a vers saját magát írja, a látvány pedig önmagát festi – hangzott el Burján Gál Enikő tárlata és könyvbemutatója megnyitóján.

Kettős jelentőségű esemény az alkotónak: egyszerre lettek ismertek festményei és versei Fotó: Gergely Imre

A Pro Art Galériában pénteken váltak láthatóvá a gyergyószentmiklósi, 34 éves alkotó munkái, az első itthoni egyéni kiállítása keretében. A képek egy része innen útra kel, több magyarországi galéria figyelmét is felkeltette Burján Gál Enikő művészete, július 21-én Budapesten a Luk Galériában nyílik újabb kiállítása. Addig azonban még a gyergyóiak lehetősége, hogy megtekintsék az Érzelmek szobája címet viselő tárlatot a Pro Art Galériában.

Spinochi Csilla, fiatal grafikusművész mutatta be a képeket és a kiállítóművészt.

A művész csatorna a világok között. Enikő kiegyensúlyozott, életerős, pozitív jelenségekre igyekszik reflektálni, hiszen az valósul meg, amit az ember megalkot, akár gondolat, szó, vagy képzőművészeti alkotások formájában

– hangzott el a méltatásban.

Fotó: Gergely Imre

Jeszenszky Melinda, az esemény háziasszonyaként ismertette a tárlat létrejöttének körülményeit. Kifejtette: létezett egy elképzelés arra, hogy az idén 70 éves Burján Emil, – Enikő, szintén művész édesapja – alkotásaiból szülessen egy életmű-kiállítás, de ez nem valósult meg. De ennek kapcsán ismerte meg Enikő alkotásait, amelyek elnyerték a tetszését, és ezt osztották azok a hozzáértő galériavezetők is, akiknek a figyelmét felhívták az alkotóra.

A képeket Spinochi Csilla így jellemezte: „Burján Gál Enikő erős stílusértékkel és egyedi művészi hangnemmel alkot, melynek köszönhetően könnyedén felismerhetjük képeit, de

spirituális, filozofikus telítettséget is mutatnak a nézőnek. A szemlélő pedig át akarja venni ezt a misztikus hangulatot.

Burján Gál Enikő szinkronban ír és fest, kiállításmegnyitóján a most megjelent verseskötetéből is felolvashatott a hallgatóknak.