Mernek nagyot álmodni a Székelyföldi Lovas Ünnep szervezői

Gergely Imre 2017. június 18., 17:46

A Gyergyói Lovas Napok, azaz új nevén a Székelyföldi Lovas Ünnep idén fontos mérföldkőhöz érkezik. Kerek évfordulót ünnepel, 10. alkalommal rendezik meg Gyergyószentmiklóson Székelyföld egyik legrangosabb lovas eseményét szeptember első hetében.

Idén is számos lovas produkcióval szórakoztatják a nagyérdeműt. Archív Fotó: Balázs Katalin

Aki volt már a Székelyföldi Lovas Ünnepen, az tudja, mire számíthat. Magas szintű, változatos és látványos műsort kínálnak, amely kicsinek és nagynak egyaránt élményt, tartalmas kikapcsolódást jelent. Ebből továbbra sem engednek a szervezők, azaz a Bajkó család és a Krigel Sportklub, sőt

a kerek évforduló kötelezi is őket, hogy a szokásosnál is nagyobbat álmodjanak és valósítsanak meg.

Szeptember első hétvégéjén, azaz 2-án és 3-án 60-70 műsorszámot kap a várhatóan több tízezer néző, azokat, amelyek az elmúlt tíz év alatt a legsikeresebbeknek, a nézők által legkedveltebbeknek bizonyultak. És persze, ehhez adnak még hozzá új, vidékünkön eddig még nem ismert produkciókat.

Több, mint lovasnap

Idén sem maradhatnak el a fogathajtó és díjugrató versenyek, a legkomolyabbaktól a legviccesebbekig. Nyilvánvalóan, ott a helye idén is a programban a polgármesterek csatájának, de

a sporton túlmenően is színes a lovas tevékenységek skálája, amelyből magas színvonalú bemutatót láthat a közönség

– mondta el Bajkó Tibor.

Pászka Lehel valami különlegessel készül. Archív Fotó: Balázs Katalin

A költségvetés még nem állt össze, de már tudható, hogy Gyergyószentmiklós és Hargita Megye Tanácsa társszervezőként vesz részt az eseményen. A szervezők abban bíznak, hogy a korábbi támogatóik idén is mellettük lesznek, és újak is jelentkeznek, hogy az esemény igazán színvonalas legyen, méltó lehessen a tizedik évforduló jelentőségéhez.

Ízelítő a a programtervezetből

Itt lesz a háromszéki Erdélyi Lovaskaszkadőr csapat, amely

a kaszkadőrmutatványok mellett most először egy cowboy, vagyis western produkciót is bemutat.

Pászka Lehel világrekorder lovasíjász a korábbi években látottakhoz képest is tud újat mutatni. Magyarországról csikósok érkeznek, és egy pusztai ötös jön, produkciójában a hajtó két ló hátán állva hajt még hármat. Hamza Viktória megmutatja, hogyan lehet ostor, gyeplő és más eszköz nélkül, csak szóval irányítani lovakat és kutyákat. Visszatér a kutyakiállítás, és megrendezik most is a munkalovak versenyét. Ugyanakkor juhnyíró verseny is kilátásban van, amelyen a székelyföldiek Magyarország legjobbjával mérkőzhetnek meg.

Szombaton koncertek zárják a napot, a magyarországi Dirty Slippers és a Titán zenekar fellépésével. Persze továbbra is részei a programnak a hagyományőrző, népzenei és más táncos előadások is. A gyermekekről sem feledkeznek meg, számos játszási lehetőség, lovaglás várja őket, és nyilván a megszokott, több száz nevezőt vonzó rajzpályázat is.

A Székelyföldi Lovas Ünnep hagyományos rajzpályázatának fő célja az idén is a lovak és a lovas világ bemutatása úgy, ahogy a gyerekek látják. Pályázni saját alkotású lovas témával kapcsolatos pályaművel lehet, téma: Lovak, lovas események, lovas élmények. Korhatár: 6-14 év.
A pályamunkákat szigorúan csak A4-es formátumban várják, bármilyen technikával készítve/rajzolva. Egy pályázó egy rajzot adhat be, több rajz esetén szúrópróbaszerűen döntik el, hogy melyik rajzot bírálják el. A pályamunkák beküldésének határideje augusztus 28., délután 16 óra. A rajzok hátoldalán kérik feltüntetni a pályázó nevét, korát, saját vagy a szülő telefonszámát, lakhelyét. A díjazás szeptember 2-án, szombaton lesz a gyergyószentmiklósi lovas pályán a Székelyföldi Lovas Ünnepen.
A pályázatokat a következő helyekre lehet eljuttatni naponta 9 és 16 óra között:
– Krigel Sport Klub székhelye – Kossuth Lajos u. 208/A (postai cím: Clubul Sportiv Krigel, 535500, Gheorgheni, str. Kossuth Lajos, nr. 208/A, județul Harghita, România),
– Gyergyói Hírlap Szerkesztősége – Szabadság tér 15. szám (Marcipán cukrászda udvarán),
– Fény TV Hirdetésfelvevő irodája – Virág negyed 41/E,
– Gyergyó TV székhelye – Bucsin negyed, 27-es tömbház, B-C lépcsőház.
A szervezők elérhetők a 0724-391 337-es vagy a 0266-364 688-as telefonszámon, naponta 9 és 16 óra között.