Restaurálják a Mikó-kastély falképeit

Bíró Blanka 2017. június 18., 17:19

Restaurálják a háromszéki Oltszemen található Mikó-kastély társasági életet, háborúkat idéző freskóit, amelyeket a feltételezések szerint 1840 táján készített Bodor Péter marosvásárhelyi mester.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Az oltszemi Mikó-kastély falképein a magyar kormány által működtetett Rómer Flóris terv keretében megpályázott kétmillió forint értékű támogatásból

elvégezték a sürgősségi beavatkozásokat, és összeállították a restaurálási tervet, ami alapján elkezdhetik a nagyobb lélegzetű helyreállítást.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Úgy tartják, a székelyföldi késő klasszicista építészet egyik jelentős épületegyüttesének falain látható freskókat 1840 táján Bodor Péter marosvásárhelyi mester készítette és noha a nagy mennyiségű képanyag többnyire érintetlen, sok a sérült, szennyezett felület. Az értékmentő sürgősségi beavatkozásra szükség volt a teljes helyreállítás előtt, a falképek épségének, és megfelelő állagának biztosítására. A tisztítás és konzerválás ezután kezdődik.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

„A sürgősségi beavatkozásra azért is szükség volt, mert a falakon szerkezeti megerősítéseket kell végezni és a vakolatok rögzítése nélkül további felületek vesztek volna el. Első lépésben a sérült falszövetek javítása és a vakolathibák kezelése történt meg. A nagyterem déli falán 70 százalékos arányban megtörtént a festett felület feltárása

– ismertette a munkafolyamatot Kiss Loránd restaurátor. Hozzátette, a restaurálási tervet júniusban felterjesztik engedélyeztetésre a Restaurátori Szakbizottsághoz.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Az oltszemi Mikó- kastélyt három évvel ezelőtt vásárolta meg Bodok önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa.

Terveink szerint székely lovas múzeumot, konferenciatermet és a vendégeknek szálláshelyet hozunk létre a kastély épületében

– tájékoztatott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az empire stílusú Mikó-kastély az 1820-as években épült, a központi tengelyében található Palotaterem két oldalán női és férfi lakosztályok sorakoznak. A reprezentatív nagyterem falképei a társasági élet egyes jeleneteit ábrázolják, a napóleoni háború jeleneteit idéző képek a férfi lakosztályt dekorálják, míg a női lakosztályban egy európai utazás emlékképeit örökítették meg. Ezek egyedi értéket képviselnek Erdélyben, nemcsak tematikájukat, hanem sorozatjellegüket illetően is. A Mikó-kastélyhoz tíz hektár terület, azon belül 4 hektáros lovas pálya is tartozik.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Az impozáns épület a falu északi szélén, az Olt jobb oldali teraszán, magas kőfallal övezett területen áll. A település szélén fasorral szegélyezett sétány vezet az egykori grófi birtok mélyén álló Mikó-kastélyhoz, melyben 1973-tól működik hátrányos helyzetű gyermekek oktatására létrehozott tanintézet.