Véget ért az érettségi szóbeli szakasza, kezdődik a nyolcadikosok felmérése

Molnár Rajmond 2017. június 18., 13:49

Véget ért az érettségi vizsgák szóbeli szakasza pénteken. A végzősöknek még egy hetük maradt készülni, hiszen 26-án kezdődik az írásbelik sorozata a román nyelv és irodalom próbával. Közben hétfőn elkezdődnek az országos felmérés vizsgái a nyolcadikos diákok számára.

Fotó: Pál Árpád

Idegen nyelvből szóbeliztek az érettségizők pénteken, amely vizsgával le is zárult a szóbelik szakasza. Azt megelőzően románból, anyanyelvből, illetve digitális kompetenciákból mérettettek meg a végzősök.

A Hargita Megyei Tanfelügyelőség közlése szerint

a román nyelvi készségfelmérőn részt vevők közül 832-en szerezték meg a legjobb minősítésnek számító, gyakorlott besorolást,

a legalacsonyabb szintet jelentő, közepes besorolást 562 vizsgázó szerezte meg, a középső, haladónak nevezett minősítést pedig 617 végzős érte el.

A magyar nyelvi szóbeli vizsgák eredménye a következő: a túlnyomó többség, azaz 1245 diák a legjobbnak számító gyakorlott besorolást kapta, 315-en haladó minősítést értek el, és

volt 42 olyan diák is, akik anyanyelvükből a legalacsonyabb minősítést jelentő közepes besorolást érdemelte ki.

A digitális kompetenciák próbán 215-ön kezdő, 627-en középszintű, 378-an haladó és 139-en szakértői képesítést szereztek. 71 diák viszont nem kapott minősítést, mivel nem érte el a minimum pontszámot. Az utolsó, idegen nyelv megmérettetésen nem minősítést kapnak a diákok, hanem a nyelv tudásuknak megfelelően bizonyos szintek közé sorolják be őket.

A kompetencia vizsgákon nem lehet megbukni,

mivel az írásbelik eredményével ellentétben nem számítanak bele a végső érettségi jegybe.

Egy hét múlva írásbeli

Az írásbeli vizsgák június 26-án kezdődnek a román nyelv és irodalommal, 27-én anyanyelvből, 28-án a szaknak megfelelő kötelező, 30-án pedig a választott tantárgyból vizsgáznak a végzősök. Az eredményeket július 5-én 16 óráig teszik közzé, és ugyanaznap 16 és 20 óra között fogadják az óvásokat. A végleges eredményeket július 10-én ismertetik.

Kisérettségi több mint 2500 Hargita megyei diák számára

A nyolcadikos diákok számára az országos felmérés vizsgái hétfőn reggel kilenctől a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődnek, szerdán tartják a matematika próbát, csütörtökön pedig a magyar nyelv és irodalom megmérettetést.

Fotó: Veres Nándor

A vizsgák zökkenőmentes lefolyását audiovizuális rendszer, azaz kamerák és hangot rögzítő eszközök segítik,

továbbá két felvigyázó tanár is jelen lesz a vizsgák alatt. A megmérettetés mindhárom nap reggel kilenckor kezdődik és tizenegy órakor ér véget – nyilatkozta érdeklődésünkre Hodgyai László, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség illetékese.

Elmondta, Hargita megyében több mint 2500 nyolcadikos tanuló iratkozott be az országos felmérés vizsgáira, viszont vannak, akik nem vesznek részt a megmérettetésen. Ők vagy megbuktak bizonyos tantárgyakból, vagy csak egyszerűen nem akarnak vizsgázni.

A kisérettségit kihagyó nyolcadikosok is bejutnak kilencedik osztályba, viszont őket csak az ősszel még üresen maradt helyekre osztják el

– fűzte hozzá Hodgyai.

Az országos felmérésen elért eredmény a nyolcadikosok középiskolai felvételi jegyébe számít bele az öt-nyolc osztály tanulmányi átlagával együtt. A végleges minősítés a következőképp áll össze: a négy évi átlag a jegy 20 százalékát teszi ki, a képességvizsga összesített eredménye pedig a 80 százalékát.

Az első eredményeket június 26-án függesztik ki, és aznap este nyolc óráig nyújthatnak be óvást a jegyükkel elégedetlen diákok.

Az újrajavítások után a végleges eredményeket június 30-án teszik közzé. Mint ismeretes, tavaly nem szerepeltek jól a Hargita megyei nyolcadikos tanulók az országos felmérésen, a vizsgázók 67,55 százalékának jött össze az ötösnél magasabb média. Messze elmaradtak az országos átlagtól is, amely 75,1 százalék volt 2016-ban.