Csak a kakas menekült meg a bögözi medvejárás után

Fülöp-Székely Botond 2017. június 18., 09:22

Tyúkokat ölt és kerítéseket rongált meg egy medve szombatra virradóra a bögözi főút mentén lévő házaknál. Ez nem az első eset, már két hete jár portyázni a településre a nagyvad. Vasárnapra virradóra is visszatért, és még nagyobb pusztítást végzett.

Fotó: Szilágyi Ferenc

Szombaton hajnali három órakor arra ébredt egy Bögöz Székelyudvarhely felőli kijáratánál élő család, hogy kutyáik nagyon ugatnak, majd

az udvarra sietve egy medvével találták szembe magukat

– kezdett a történet elmesélésébe Szilágyi Ferenc alpolgármester. Mint mondta, a medvét végül hangoskodással sikerült elriasztani, ezután a háztartásbéliek a szomszédjukhoz siettek, hogy figyelmeztessék őt a veszélyre.

Fotó: Szilágyi Ferenc

A medve azonban járt már ott, mint kiderült, feldúlta a tyúkólat, és

összesen harminc szárnyast ölt meg. Csak a kakas maradt életben.

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy nem csak tyúkokat és csirkéket pusztított el a vad, hanem több kerítést is tönkre tett. Ugyanakkor megtudtuk tőle, hogy már két hete garázdálkodik a medve a községben, és legalább hat alkalommal „csapott le”. A tisztségviselő hozzátette, a történtek megrémítették a lakókat, akik nem szívesen hagyják el otthonukat.

Fotó: Szilágyi Ferenc

Szilágyi arra kért minden gazdát, hogy valamennyi esetben jelentsék a polgármesteri hivatalnál, amennyiben vadkár éri őket, hiszen van rá esély, hogy kártérítést fizet az állam. Az alpolgármester ugyanakkor felháborodását fejezte ki, amiért a környezetvédelmi minisztérium megszüntette a medvék kilövési keretét, mivel azóta nem lehet korlátozni a populáció nagyságát.

A gazdák nem azért vannak, hogy a megnövekedett medvepopulációt táplálják

– fakadt ki.

Közösen próbálják elriasztani a vadállatot a falu lakói

Szombaton éjfél előtt visszatért a vadállat. Öt udvarra tört be, ezúttal több nyulat és csirkét pusztított el, a Felszeg utcában, a falu között kerítéseket rongált meg. A település lakói lámpákkal, kiabálva próbálták elriasztani. Az emberek rettegnek, attól tartanak, hogy csak idő kérdése, míg emberre támad a medve. Olyan gazda is van, aki megmaradt nyulait inkább levágta, remélve, hogy így megelőzheti portáján a további medvejárást. Vasárnap este ismét összegyűl a közösség, hogy megpróbálják elriasztani a nagyvadat – ha már a hatóságok nem lépnek közbe.

Egy Facebook-bejegyzés szerint ugyanis hiába tárcsázták a sürgősségi hívószámot, segítség nem érkezett.

Információink szerint Etéden is jelentős kárt okozott egy medve, egy gazdaságba betörve bárányt pusztított el.