Nem rendezvényekben, hanem projektekben gondolkodik a marosvásárhelyi RMDSZ

Gáspár Botond 2017. június 17., 11:27

A kettős beszéd kérdésének megoldása mellett a helyi közösséggel való szorosabb kapcsolattartást nevezte az egyik legfontosabb célnak a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke, aki június 16-án mutatta be csapatát. Immár nem rendezvényekben, hanem projektekben gondolkodnak.

Archív Fotó: Boda L. Gergely

Vass Levente az április 6-ai küldöttgyűlésen, amikor megválasztották az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete elnökének, elmondta, hogy fő célkitűzése a közösség bizalmának a visszaszerzése és a „kettős beszéd” megszüntetése. Továbbá

a működési szabályzat értelmében eldöntötték, hogy a szervezet új elnöke nyolc alelnökkel fog dolgozni, akik egyike ügyvezető alelnök lesz.

Őket a június 16-ai sajtótájékoztatón mutatta be Vass.

Az ügyvezető alelnök Kali István, környezetvédelemért és fenntartható fejlődésért felelős alelnök Hajdu Zoltán, jogi és önkormányzatokért felelős alelnök Tóth Brezovszky Andrea, gazdasági, egyházügyekért, humán erőforrásért és munkavédelemért felelős alelnök Szabó Zoltán Győző, szervezésért és civil szervezetekért felelős alelnök Tubák Nimród, pénzügyért és szervezetépítésért felelős alelnök Szigyártó Zsombor. Újdonságként

az ifjúsági, illetve a turisztikai és kultúra népszerűsítéséért és interetnikus kapcsolatokért felelős alelnöki tisztségeket meghívásos, nyilvános pályázat útján szeretnék betölteni.

Továbbá a parlamenti, a megyei és a városi szervezet között összhang jegyében az oktatási ügyekkel Novák Csaba Zoltán szenátor, a szociális ügyekkel Csép Éva Andrea képviselő, az egészség- és családügyi kérdésekkel pedig Vass Levente képviselő foglalkozik.

„A közösség bizalma megingott, ezért legfontosabb feladatunk, hogy ezt a bizalmat visszaszerezzük, megoldjuk a kettős beszéd kérdését. A következő másfél évben nem lesznek választások, így a szervezetépítésre kell összpontosítanunk, utána pedig készülhetünk a kampányokra. A továbbiakban nem civil szervezetként, hanem politikai pártként akarjuk megerősíteni az RMDSZ-t, mondom ezt annak ellenére, hogy jómagam és a nyolc alelnök közül négyen a civil szférából érkeznek. Nem rendezvényekben, hanem projektekben gondolkodunk. Ne egymásban keressük az ellenséget, hanem együttműködésre törekedjünk” – fogalmazott Vass Levente, Kali István ügyvezető alelnök pedig bejelentette, hogy a Magyar Nemzeti Bank PADOK Alapítványától mintegy 46 ezer eurós eszköztámogatást nyertek pályázat útján a Bolyai Farkas Gimnázium és a Római Katolikus Teológiai Gimnázium számára.

A 18 millió forintból több mint 10 millióra a Bolyai, 8 millióra pedig a Római Katolikus Gimnázium számára vásárolunk didaktikai eszközöket, ehhez pedig 20 százalékos önrészt is kell biztasítani, amit október végi jótékonysági koncerttel szeretnénk előteremteni. A Bolyaival a szerződéskötési fázisban tartunk, a római katolikus iskola pedig a helyzete tisztázásakor jut hozzá a támogatáshoz

– ismertette Kali, hangsúlyozva, hogy a kezdeményezés nem tévesztendő össze a Studium – Prospero Alapítvány hasonló pályázatával, amely során idén a nyárádszeredai iskola részesül 600 ezer forint támogatásban a Bethlen Gábor Alaptól.

„Az ilyen elképzeléseket szeretnénk egységes, mindenki számára hozzáférhető rendszerekké alakítani, ingyenes tanácsadással, pályázatírással, politikai lobbival” – tette hozzá Vass Levente.

Fizetség a rezidenseknek

Vass Levente a képviselőház egészségügyi szakbizottságának tagjaként beszámolt arról is, hogy a szakbizottság pozitívan véleményezte, majd továbbította a plénumnak azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy az első- és másodéves orvosrezidensek is második vagy harmadik „vonalban” ügyeletezhessenek és ezért javadalmazásban részesüljenek, ezáltal motiváltabbak legyenek az itthon maradásra. Ezzel együtt a harmadéves rezidensek kérésre és az osztályvezetők jóváhagyásával „elsővonalas” ügyeletezők lehessenek, melléjük kinevezett főorvos vezetésével, támogatásával. Utóbbi feltétel 8–10 évvel ezelőtt már létezett, előbbi azonban újdonságnak számít.