Törvényesen, könnyen és jó árban jutni a tűzifához

Székelyhon 2017. június 16., 12:52

Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor az erdészeti kerettörvényt módosító – elsősorban a tűzifához való hozzáférést, de az erdőkitermelést is érintő – javaslatokat nyújt be hétfőn – tájékoztatott a képviselő sajtóirodája.

Meg kell oldani, hogy az emberek jó árban jussanak tűzifához. Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A két tisztségviselő közbirtokosságokkal és önkormányzatokkal egyeztetett az erdészeti kerettörvény módosításáról csütörtökön Csíkszeredában. A megbeszélésen szó esett többek között arról, hogy

törvényes keretbe kellene foglalni azt, hogy az egyes településeken élő rászoruló családok a tulajdonosok és erdészetek beleegyezésével kivihessék az erdőkből a hulladék fát, csapokat erdőtisztítás gyanánt.

A jelenlevők egyetértek abban, hogy meg kell oldani azt, hogy az emberek törvényesen, könnyen és jó árban jussanak tűzifához – mert nem tudják felvenni a versenyt a nagy cégek áraival. A jelenlegi törvénykezés gyakorlatilag megakadályozza a lakosság hozzáférését a megfizethető áron és törvényes módon megvásárolható tűzifához, ez pedig súlyos probléma, mivel a falvak lakosságának nagy része fával fűt.

A törvénytelen fakitermelés megakadályozásának érdekében

a résztvevők szorgalmazták a régi székely hagyományos fakitermelési program törvénybe foglalását,

vagyis azt, hogy egy adott terület erdészete fogadjon el kitermelési és szállítmányozási programot az ügykezelésében lévő térségre. A közbirtokosságok és az önkormányzatok megemlítették azt is, hogy módosítani kellene a törvényt olyan értelemben is, hogy az egyházak, önkormányzatok, iskolák minél egyszerűbben tudják kitermelni engedély birtokában a tulajdonukban levő erdőket, amennyiben a kitermelés mértéke évente nem haladja meg a 20 köbmétert – számol be a közlemény.