Futóverseny Csíkban és Ditróban

Székelyhon 2017. június 16., 08:32

A közelgő olimpiai nap tiszteletére szerveznek futóversenyt szombaton délelőtt 10 órától Csíkszeredában. Másnap reggel Gyergyóditróban bonyolítják le a Szent Gellért Cross nevű terepfutó versenyt.

Csíkszeredában nagy hagyománya van a futóversenyeknek Fotó: Kristó Róbert

A csíkszeredai megmérettetésen a táv körülbelül 2 km, részt vehetnek leigazolt és amatőr sportolók egyaránt. Az útvonal: Hősök utca – Gábor Áron utca – Hóvirág utca – Zsögödi Nagy Imre utca Szász Endre utca – Vár tér – Nicolae Bălcescu utca – a Vákár Lajos Műjégpálya udvarának hátsó bejárata. Benevezni pénteken 9 és 15 óra között a szervező Hargita Megyei Ifjúsági- és Sportigazgatóság székhelyén (Csíkszereda, Hősök u. 7. sz) vagy szombaton reggel, a verseny előtt, a helyszínen lehet.

Az első 300 beérkező versenyző emlékmezt kap, minden beérkezőnek részvételi díszoklevelet osztanak ki. Bővebb információkat a 0266–371 772-es telefonszámon lehet kérni.

Az olimpiai nap 1987 óta szerepel a naptárban, annak emlékére, hogy 1894. június 23-án Pierre de Coubertin báró kezdeményezésére összeült Párizsban a Kongresszus az olimpiai játékok felújítására, amelyen elhatározták az olimpiai eszme újjáélesztését.

Újra Szent Gellért Cross

A gyergyóditrói önkormányzat által szervezett eseményen egy nehezebb és egy könnyebb megmérettetés, vagyis egy hosszabb és egy rövidebb szakasz vár a résztvevőkre. A hosszabb táv félmaratont, 21 kilométert, a rövidebb pedig 8-at jelent. A 8 kilométeres esetében 12 évesek, a félmaratonnál pedig 16 évesek lehetnek a legfiatalabb benevezők. A 18 év alatti indulóknak írásos szülői beleegyezés szükséges.

Fotó: Kolozsi Borsos Gábor

A vasárnap, június 18-án sorra kerülő verseny központja, a rajt és a cél helyszíne az Erdős panzió, amely Ditrótól Tölgyes irányában a 127-es megyei út mentén található. A 8 kilométeres szakasz útvonala a következőképpen van kialakítva: Erdős Panzió – Nyárasi Legelő – Kőcsompó – Felső rez – Barlang pataka – Loki út – Erdős Panzió.

Frissítőpontok a Erdős Panziónál és Kőcsompónál lesznek.

A félmaratoni távot választók számára az Erdős Panzió – Loki út – Feketesarok – Kastély – Újhavas – Pricske-tető – Újhavas – Feketesarok – Rezoldal – Ditró pataka – Loki út – Erdős Panzió az útvonal, frissítőpontok az Erdős Panzió, Kastély, Újhavas, Pricske-tető, Újhavas és Feketesarok pontoknál lesznek.

Az online iratkozás határideje ugyan lejárt már, azonban a helyszínen is fogadnak nevezéseket a szervezők.

Várják családok közös jelentkezését is, egy ilyen családi csapatban kötelezően részt kell vennie egy szülőnek vagy nagyszülőnek és legalább egy gyermeknek is.

A tavalyi versenyen egyébként a nőknél Moldovan Ligia teljesítette leggyorsabban a 8,5 km-es távot, 40 perc 43 másodperccel, a 21 km-es szakaszon Bajkó Zsuzsanna bizonyult a legjobbnak 2 óra 26 perces idejével. A férfiak közül Máté Zsolt volt a leggyorsabb a rövid távon, 34 perc 35 másodperccel, a félmaratoni távot pedig Takács Szabolcs teljesítette a legrövidebb idő alatt, 1 óra és negyven perccel.