Hatodszor tört be a medve egy libáni házba

Gergely Imre 2017. június 14., 17:24

Attól tartottak áprilisban Libánban, hogy rászokik a medve a „házalásra” – írtuk még áprilisban. Egy medve már hatodik alkalommal jár be ugyanabba a hétvégi házba, a tulajdonosnak fogytán van a türelme.

Fotó: Szabó Nagy Klára

„Van egy hokimeccseken használt kürtöm, és ha hallom, hogy megint itt van az állat, akkor azt elkezdem fújni. Messzire elhallatszik az erdei csendben, meghallják a közelben lakók, és jönnek segíteni” – ismerteti Szabó Nagy Klára, a libáni ház lakója az egyedüli védekezési lehetőséget arra az esetre, ha ismét jön a nemkívánatos látogató. A hétvégi ház emeletén egyedül alszik, a földszinten nem mer, ami nem is csoda, hiszen a nyomok szerint

éppen az ott levő ágyra szokott beugrani a medve, miután betörte az ablakot.

Szokott, ugyanis virágvasárnap óta már hatszor járt a házban a vad.

Először emberi rongálásra gondoltak

A virágvasárnapi, első medvejáráskor arra gondoltak, hogy rossz szándékú ember tört-zúzott a kis víkendházban.

Az épület egyik faláról leszakította a faburkolatot, betört két ablakot, bent pedig asztalt, és minden egyéb tárgyat felborított.

Mivel emberre gyanakodtak, nem az erdészeket, hanem a rendőrséget értesítették. A vizsgálat során aztán bebizonyosodott: a házból nem hiányzik semmi, a rongáló pedig nem ember, hanem medve.

{K2}

Megállapították, hogy a lambériaburkolat alatt nyaranta darazsak fészkelnek, lépeket szagolt ki az állat, és azért törhetett be a házba, mert azt gondolta, bent több mézet talál.

Amikor bemászott, és kutatása közben kezdtek leborulni, törni a tárgyak, ijedtében a másik ablakot kitörve elmenekült. „Trauma lehetett neki is, de úgy látszik, hamar kigyógyult belőle” – mondja a károsult asszony, hiszen hat hét múlva visszatért a medve, annak ellenére, hogy időközben letakarítottak minden darázsfészket, klórral és egyéb tisztítószerekkel próbáltak eltüntetni minden szagnyomot.

Alapos a felfordulás a medvelátogatás után Fotó: Szabó Nagy Klára

Véletlen, hogy eddig nem volt találkozás

Szabó Nagy Klára tavasztól őszig sok időt tölt a házban, és csak véletlen, hogy a többi medvejárás alkalmával éppen nem volt a helyszínen.

Váltásban járunk ide a medvével

– mondja.

A második „betörésnél” alighogy ő bement Gyergyószentmiklósra, másnap egy, a közelben lakó ismerős hívta, kérdezve hogy máris visszajött-e, vagy nyitva felejtette az ablakot.

Ő nem, de a medve visszatért – ezt jelezte a nyitva talált ablak és a házban a hatalmas felfordulás.

Ismét felborítva, letépve, szétdobálva találták a berendezést. A ház előtt egy csomag liszt maradványait látták szétszórva. Újabb takarítás, rendrakás következett, de hiába. Pár nap múlva megismétlődött minden.

{K1}

A csíksomlyói búcsúból hazafelé tartva kapta az újabb értesítést: megint „vendége” volt a háznak. Akkor a fűszerpolcról borított le mindent az állat, mert más ehető már nem volt a házban. Ekkor már

nagyon odafigyeltek, hogy morzsányi élelem se maradjon, de ennek ellenére, még kétszer jelentkezett az éjszakai látogató. Legutóbb keddre virradóra.

Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Félve alszik, kilövésben bízik

A ház lakója egész életében úgy tudta, és hitt benne, hogy a medve csak az üres házakat látogatja, amelyben ember van, azt elkerüli. Már nem hisz ebben sem, órákig éberen ül, hallva, hogy a közelben a pásztorkutyák vadat jeleznek.

Ide van kapva, ez még vissza fog jönni. Életveszélyes, ki kellene lőni

– állapítja meg Szabó Nagy Klára. A helyszínen jegyzőkönyvet készítő hatósági személyek és a vadőr megállapították a nyomokból, hogy egy 130-150 kilós példány lehet.

A jegyzőkönyvkészítés sem volt egyszerű feladat. Vadkárra, háziállatok megölésének esetére van típusnyomtatvány,

de az már nem szokványos eset, hogy lakóházba megy be, abban tesz kárt a vadállat – mondja a károsult.

Úgy tudja, a környéken még számos más helyen is megfordult, verandákon kutakodott, de csak az ő házába tört be.

A helyzet egyre csak rosszabb

Egyed József, Újfalu polgármestere elmondta, a hozzájuk beérkezett bejelentések számos más medvelátogatásról is szólnak, olyanról is, amikor a lakó bent volt a házban és rátört a medve.

Amitől tartottunk, kezd beigazolódni. A túlságosan elszaporodott ragadozók egyre több gondot fognak okozni. Egyre több hasonló eset történik, már nem bírunk a helyzettel. Az fog következni, hogy az emberek elkezdik maguk megoldani a gondot, megtörténhet, hogy megmérgezik, vagy más módon próbálják elpusztítani az állatokat. Abból pedig más bajok lesznek

– fogalmaz a polgármester.

A gazda marad a kárral

A medve által a házban okozott kár jegyzőkönyvben szerepel, de a jelek szerint más eredményre nem számíthat a károsult. „A papír megy Csíkszeredába, aztán Bukarestbe, de úgysem lesz semmi. A kísérőszövegeket pedig mindenki tudja: nem szabad bántani a medvét, az ember pedig marad a kárral” – ez Szabó Nagy Klára véleménye.