Zsidó múzeumot létesítenek Marosvásárhelyen

Antal Erika 2017. június 14., 12:47

Fél évvel ezelőtt született az ötlet, hogy a marosvásárhelyi zsidó közösségre vonatkozó dokumentumokból, a fennmaradt tárgyi emlékekből múzeumot rendeznek be az Iskola (Aurel Filimon) utcában, a zsinagóga melletti épületben.

Dub László, a zsidó hitközség elnöke Fotó: Antal Erika

A marosvásárhelyi zsidó közösség több mint kétszáz esztendejét szeretné bemutatni a múzeum. A kezdeményezés a hitközség néhány olyan tagjától származik, aki jelentősebb összeget adományozott erre a célra – mondta a Vásárhelyi Hírlapnak Dub László. Hozzátette,

a vásárhelyiek támogatására is számítanak, akiknek tulajdonukban van valamilyen irat, amely a zsidóságra vonatkozik, vagy bármilyen tárgyi emlék és a születendő múzeumnak adományoznák, szívesen fogadják.

A budapesti zsidó múzeummal már kapcsolatba léptek, meglátogatták azt, és az együttműködési megállapodás értelmében Marosvásárhelyre vonatkozó kutatást végezhetnek az ottani levéltárban. A hosszú távú tervek között szerepel felvenni a kapcsolatot a New York-i, jeruzsálemi, washingtoni múzeumokkal.

A marosvásárhelyi dokumentumok közül évtizedekkel ezelőtt nagyon sokat elküldtek ezekbe, mivel nem hitték, hogy valaha lehetőség lesz arra, hogy itt is létesítsünk egy hasonlót. Most az elküldött iratok jó minőségű másolataihoz szeretnénk hozzájutni

– fogalmazott a hitközség elnöke.

A kiállított anyag között lesz I. világháború előtti, ami a két világháború közötti időszakról szól, illetve a holokausztról, de a múzeumalapítók leginkább

a 18. századtól Marosvásárhelyen élő és a várost gazdasági, társadalmi, kulturális szempontból gyarapító zsidóságot, annak életét szeretnék bemutatni, azt a folytonosságot, ami 1780-tól egész napjainkig meghatározó volt.

A zsinagóga melletti épületben rendezik be a marosvásárhelyi zsidó múzeumot Fotó: Antal Erika

Például azokról a családokról, vállalkozókról, a város életében betöltött szerepükről szerezhetünk tudomást, amelyek a kezdetekkor telepedtek le, előbb az árvízveszélyes helyekre, mert csak ott kaptak építkezési engedélyt, idővel pedig a „jobb” helyekre. Az imaházakról, a zsinagógákról, a millenniumra épült, ma is működő zsinagógáról, illetve a későbbi, a két világháború között létesített, de végleg már soha be nem fejezett Knöpfler Vilmos (Brăila) utcai ortodox zsinagógáról, – amely nagyon rövid ideig működött az eredeti funkciójában, – mutat majd be információkat, érdekességeket a múzeum, ahogy az egykori zsidó kultúrházról, a mostani Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház épületéről, vagy a volt zsidó elemi iskoláról, sportegyletekről, szakmai társulásokról, kiemelkedő személyiségekről.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor október 1-re tervezik a megnyitót.

A zsinagóga, amely napjainkban is működik, hétköznaponként 9 és 13 óra között látogatható. Ha valakinek ez az időpont nem felel meg, akkor telefonos egyeztetés alapján délután is várják a csoportokat, vagy egyedi látogatókat – hívta fel a figyelmet Dub László.

A dokumentumokkal, tárgyi emlékekkel, adományokkal a zsinagóga melletti épületben, a hitközségnél, vagy a 0265-261810-es telefonszámon lehet jelentkezni.