Nem haladhat a fejlesztés mindaddig, amíg a tulajdonviszonyok nem tisztázottak

Gergely Imre 2017. június 14., 13:56

Személyesen keresik fel, és telefonon, levélben is kéri hibajavításra az önkormányzat azokat a gyergyószentmiklósiakat, akik tévesen kibocsájtott birtoklevelekkel rendelkeznek. Egyetlenegy ki nem javított birtoklevél miatt elakadhat az egész parcellázási terv is.

8000 hektárt már felmértek, de hivatalos bejegyzés nem történhetett. Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Nyolcezer hektár területet mért fel már az ezzel megbízott szakcég, de az illetékes megyei kataszteri hivatalnál még nem született jóváhagyás az elkészült dokumentációkra. Az ok:

sok a hibásan kibocsájtott birtoklevél (titlu de proprietate),

így pedig nem mennek át az ellenőrzésen az adott dűlőkre vonatkozó parcellázási tervek.

Azok miatt akadunk el, akiknek az érdekében készül a területek tulajdonjogi tisztázása, azaz a tulajdonosok miatt

– fogalmaz Nagy Zoltán polgármester.

Bár számos módon értesítették az érintetteket, a gazdák részéről mégis meglehetősen alacsony az érdeklődés,

nagyon kevés azoknak a papíroknak a száma, amelyeket bevittek a városházára, hogy a javítások megtörténhessenek.

A városi fejlesztések sem haladhatnak mindaddig, amíg a tulajdonviszonyok a papírokon nem tisztázottak. Nagy Zoltán két konkrét példát említ: egyetlen birtoklevelet kellene javítani arra a dűlőre vonatkozóan, amely a város ipari részén van, és amelyen a tervezett megyei hulladék-átrakóhoz, illetve a kutyamenhelyhez vezetne az út. Mivel ez a papír hiányzik, az egész beruházás áll, nem lehet itt utat építeni.

Hasonló a helyzet az Állomás utca meghosszabbításával a szárhegyi útig vezető teherforgalmi út esetében is. Kész a dokumentáció, csak a birtoklevelek javítását kellene még megoldani, de az érintett területtulajdonosok vonakodnak átadni a hibás papírokat, hiába keresi, kéri őket személyesen a városháza.

Senkit nem tud kötelezni arra az önkormányzat, hogy saját tulajdonjogi aktáit rendbe tegye, jelen pillanatban csak a gazdák jóérzésében bízhatnak,

azaz abban, hogy az illetők megértik, rajtuk is múlik, hogy lesz-e tiszta parcellázási terv, és azt is, hogy súlya van annak, hogy együttműködnek, vagy botlasztják a folyamatot.

A polgármester elmondta, az következik, hogy a helyi rendőrök felkeresik az érintett személyeket, kérve, hogy vigyék be javításra az aktáikat. A megkeresésről jegyzőkönyvet készítenek. Ennek akkor lehet komoly jelentősége, ha a területek felmérését készítő cég beváltja figyelmeztetését, és perbe hívja a várost az elvégzett munka kifizetéséért.

Eddig egyetlen lejt sem fizetett Gyergyószentmiklós a 8000 hektár felméréséért, ugyanis csak akkor fizethet, ha már kész parcellázási tervek lesznek. Ha a cég perelni fog, akkor a város is kénytelen lesz bíróság elé hívni azokat, akik nem voltak hajlandók a birtoklevelek javításáról szóló kérésnek eleget tenni. Ebben az esetben akár kártérítés fizetésére is kötelezhetők majd az illetők

– mondja a polgármester.

Nyilván vannak olyan területtulajdonosok, akik attól tartanak, a javítás számukra hátrányos lesz, mert a hibás bejegyzés kedvezőbb helyzetet hozott. Ők ezért nem jelentkeznek szívesen. A javítás azonban a valóban jogszerű és reális adatokat jelenti. Nagy Zoltán leszögezi: ez csak időhúzás lehet a részükről, mert a parcellázási terv mindenképpen megvalósul, akár rövidebb, akáar hosszabb procedúrával.

Arról kapott tájékoztatást, hogy közelebbről sürgősségi kormányrendelet jelenik meg, ami megváltoztatja a mostani nehézkes tulajdonjog rendezési folyamatot. Ha így lesz, akkor megszűnik ez a gond, hogy akár egy személy is képes lehet megakadályozni a terv készítését. A felmérések alapján elkészült terveket hatvan napra kifüggesztik, és ez idő alatt lehet kifogásokat, javításokat eszközölni. Ha valaki ez alatt nem tesz lépéseket, például a birtoklevél javításáért, akkor a terv úgy lesz érvényes, ahogy a városháza és a felmérés adatai jelzik.

Több száz tulajdonjogi bizonylatot kell kijavítani

A parcellázási tervek elkészítése közben a megbízott szakcég több esetben dűlőszám elírásokat észlelt a tulajdonjogi papírokon. Lehetett az elírások oka például a polgármesteri hivatal illetékes munkatársainak figyelmetlensége, vagy a prefektúrán maradt ki egy számjegy a „titluszámból”, de lehetett ezer más ok is. Ezt utólag csak következtetni lehet.

A lényeg, hogy a parcellaszámokat, vagy dűlőszámokat nem helyesen tüntették fel a papíron. Például lehet olyan, hogy egy, a 118-as dűlőben található földdarabot a szomszédos 119-esbe jegyeztek be. Ez mindkét dűlő helyzetének rendezését gátolja.

De tapasztaltak nem egy alkalommal olyant is a most zajló felmérés során, hogy egyes ügyeskedő személyek ugyanazon papír alapján több dűlőben is megpróbáltak területet méretni maguknak. Sőt, voltak esetek, hogy már eladott területek volt tulajdonosai, még kölcsön is adták a „titlujukat” abból a célból, hogy azok alapján területet igényeljen valaki. Az adatfeldolgozáskor azonban fény derült ezekre.