Csütörtöktől hazai alapdíjak szerint mobilozhatunk az EU-ban

Székelyhon 2017. június 12., 18:51

Június 15-étől belföldi díjszabás szerint fizetik a külföldi országokban történő telefonos beszélgetéseiket és sms-üzeneteket az Európai Unió állampolgárai – írja az Agerpres hírügynökség az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) hétfői tájékoztatására hivatkozva.

Fotó: Gecse Noémi

„2017. június 15-étől az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség területéről a roaminghelyzetben történő telefonbeszélgetéseket, szöveges üzeneteket és az adathasználatot a belföldi díjcsomagból vonják le. Ezek elhasználása után romániai díjszabás szerint történik a számlázás, de a méltányos felhasználás alapján” – áll az ANCOM közleményében.

Az új feltételek a kedvezmény életbe lépése előtt megkötött, roamingszolgáltatást tartalmazó szerződésekre is érvényesek, tehát

a felhasználóknak nem kell új csomagra váltaniuk vagy bérletet újítaniuk.

Nem részesülnek az egységes díjszabásban azok a személyek, akik külön roamingcsomagra fizetnek elő, de ők is bármikor visszatérhetnek ehhez az opcióhoz, felár nélkül.

Az új szabályzás bevezeti a méltányos felhasználás fogalmát, azonban ezt részletezniük kell a szolgáltatóknak a felhasználókkal kötött szerződésekben. Az új feltételek csak azokra az előfizetőkre vonatkoznak, akiknek a lakóhelye a szolgáltató tagállamába szól, és csak időszakos látogatásokat tesznek más uniós országokba. Visszaélés esetén többletdíjat számolhat fel a szolgáltató – mutat még rá a közlemény.