Pénzért úsztak, de nem maguknak

Gáspár Botond 2017. június 12., 18:16

Megközelítőleg 80 ezer lejt gyűjtöttek össze az online, illetve a helyszíni felajánlásokból a hétvégén megszervezett hetedik Swimathon jótékonysági úszóversenyen.

Illusztráció Fotó: Veres Nándor

Rekordszámú projektet neveztek be idén a Swimathon.ms úszóversenyre, Marosvásárhely legnagyobb adománygyűjtő rendezvényére. A Marosszéki Közösségi Alapítvány által a víkendtelepi fedett olimpiai medencében június 11-én hetedik alkalommal megszervezett eseményen 51 csapat több mint 250 tagja 25 projekt megvalósításáért úszott, és mindeddig több mint 150 adományozót állítottak a célok mögé.

„Ez az adománygyűjtő esemény évről évre fejlődött, és nagy örömünkre egyre több személyt sikerül mozgósítanunk. Úgy gondoljuk, hogy Marosvásárhelyen mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy támogassák a civil szervezetek projektjeit. Első alkalommal 2011-ben szerveztük meg az adománygyűjtő úszóversenyt, amikor 9 projektnek próbáltunk támogatókat keresni, 90 úszóból álló, 9 csapat közreműködésével. Idén büszkék vagyunk arra, hogy összesen 25 projekt keres támogatókat rendezvényünk segítségével” – mondta a Marosszéki Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatója, Gál Sándor, hozzátéve, hogy a swimathon.ms weboldalon még két hétig, azaz június 24-ig lehet támogatni a kezdeményezéseket.

A legnépszerűbbek

Gál Sándortól megtudtuk, eddig mintegy 80 ezer lejt (18 ezer euró) sikerült összegyűjteni a 25 projektre, a leúszott medencehosszok és a felajánlások összesítése folyamatban van, de a legtöbbet a krónikus betegséggel együtt élő gyerekek és fiatalok számára táborozási lehetőséget biztosító Yuppi-tábor (ezért a célért 3 csapat szállt medencébe, és a kitűzött 15 ezer lejből 14 525-öt gyűjtöttek eddig 81 támogatótól), a tudomány, technológia, mérnökség és matematika területén képzést biztosító Științescu-alap (ezért a célért 3 csapat szállt medencébe, és a kitűzött 20 ezer lejből 14 326-ot gyűjtöttek eddig 11 támogatótól), valamint a nagyobb városokban epilepsziával foglalkozó szakrendelők létrehozását és felszerelését célul kitűző Telemedicina az epilepsziában (ezért a célért 3 csapat szállt medencébe, és a kitűzött 80 ezer lejből 13 300-at gyűjtöttek eddig 21 támogatótól) nevet viselő projektek kapták. Továbbá hat projekt ötezer lej feletti összeget gyűjtött.