Élvezték a medvelest a német diákok, mert otthon nincs ilyenben részük

Molnár Rajmond 2017. június 12., 17:25

Egy medvelesen már túl vannak azok a németországi erdész diákok, akik nemrég Székelyföldre utaztak szakmai gyakorlatra. A héten a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolánál vendégeskednek, ahol meglátogattuk őket, és eddigi tapasztalataikról érdeklődtünk.

Csíki és németországi erdész diákok. Utóbbiak sok újdonságot láttak már Székelyföldön Fotó: Gecse Noémi

Hat németországi erdész diák és oktatójuk utazott nemrég Székelyföldre azzal a céllal, hogy megismerjék a romániai erdészképzést és a térség természeti szépségeit. A 20 napos tanulmányi útjuk során a héten Csíkszeredában tartózkodnak, ahol a Venczel József Szakközépiskola látja vendégül őket. A diákok az Erasmus-program keretében látogattak Erdélybe, első állomásuk a Kovászna megyei Székelyszáldobos volt. Ott egy közeli erdőben gyakorlatoztak a csíkszeredai iskola tanulóival, de emellett egy medvelesen is részt vettek.

{K1}

Medvelesen Háromszéken

„Három medvét is láttunk Székelyszáldoboson” – jegyezték meg a német diákok, amikor felkerestük őket a csíki iskolában. Kérdésünkre úgy fogalmaztak,

„ha a medvétől eltekintünk, nagyon sok közös van a helyi és a németországi erdőségekben, erdészetben”, azonban különbségek is jócskán akadnak.

Például, itt még kevésbé gépesített az erdei fakitermelés, otthon azonban a szakma szinte minden ágát behálózza a technika. Azt is érdekesnek találták, hogy itt rengeteg a vadvirágos mező, ami Németországra szintén nem jellemző.

Ami a legjobban feltűnt, hogy az itteni erdőségekben szinte minden nagyon természetközeli – mondták, majd a medvelesről meséltek.

A székelyszáldobosi közbirtokosságtól vittek autóval, s már útközben is láttunk egy medvét. Aztán az erdőben még kettőt, illetve szarvasokat is. Számunkra ez rendkívül érdekes volt, mivel otthon nincs lehetőség ilyesmire

– magyarázta az egyik diák.

Szembetűnő villanyvezetékek

Arról is érdeklődtünk, hogy mik a benyomásaik Romániáról, azon belül is Székelyföldről.

Először vagyunk itt, a legszembetűnőbb pedig a sok villanyvezeték. Otthon ezeket a kábeleket a föld alatt vezetik. Emellett meglepett minket a helyiek segítőkészsége is.

Székelyszáldobosi utunk során gumidefektet kapott az autónk, de nem maradtunk sokáig egy helyben. A sofőr első telefonhívása után kevéssel már ott voltak a helyiek segíteni” – elevenítették fel az erdészdiákok. Az oktatójuk megjegyezte, nagyra tartják a kapcsolatokat a más országbeli erdészeti iskolákkal, különösképp a romániaiakkal. Azért jöttek ide, hogy minél jobban megismerjék a helyi erdőket, s minél többet megtudjanak róluk. Reméli – tette hozzá –, hogy ez nemcsak egyszeri alkalom, hanem még megismétlődik, illetve a csíki iskola diákjai is ellátogatnak Németországba.

További programok

A továbbiakban a német diákok többek között megtekintik Csíkszereda nevezetességeit, ellátogatnak Korondra, Parajdra, Balánbányára is. Hétvégén aztán Tusnádfürdőre utaznak, majd a Szent Anna-tóhoz, a Mohos tőzegláphoz, illetve egy további medveles is vár rájuk. Június 20. után pedig hazarepülnek Németországba. Az erdész diákok a Rostock körzeti Területi Szakmai Képzési Központ (Regionales Berufliches Bildungszentrum des Landkreises Rostock) diákjai, ahol első évüket töltik erdész szakon.