Hajfonásban versenyeztek Alfaluban

Balázs Katalin 2017. június 12., 16:06

Az Aranyfűsű nevű rendezvényen a Szabad Székely Egyesület adott alkalmat, hogy díszes fonatukat a lányok bemutassák, vagy akár helyben hajukat befonassák, és ezzel kecsegtessék a férfiakat, bűvöljék a zsűrit.

Hatvanéves hajfonási tapasztalattal készít kontyot Góga Rózsika néni. Barátnője „minőségi ellenőr” Fotó: Balázs Katalin

Nagy a valószínűsége, hogy a mindenkori táncmulatságok középpontjában a szép, hajadon leányok álltak, körülöttük forgott a világ ilyenkor, a közösség ekkor vehette szemügyre őket igazán. Nem csak a legények, hanem azok családja, a leendő anyósok, akik menyecskét kerestek, illetve anyák, akik óvták lányaikat az esetleges veszélyektől. Nem csoda tehát, hogy a lányok nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a lehető legjobb benyomást keltsék, ezt pedig ápolt hajuk díszes befonásával érzékeltethették a legjobban – fogalmazott Gál Levente, a Szabad Székely Egyesület alelnöke. E hagyomány élni kíván, igazolta a nagyszámú érdeklődő.

Három kategóriában lehetett megmérettetni ez alkalommal:

aki gyönyörű haját, mint legfőbb ékességét autentikus és egyedi módon, példaértékű pontossággal befonatta, s azt büszkén viselni nem restellte, aki saját, illetve mások haját befonta, s ebbéli tudását megmutatni nem restellte.

Az ítészek a közeli települések néptánccsoportjaiból kerültek ki, voltak újfalvi, csomafalvi, szárhegyi és ditrói hozzáértők.

Balázs Barna örömmel beszélt a gyergyószéki, sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai vendégekről, valamint a díszvendégekről: az eszenyői 8o esztendős Góga Rózsika néniről – aki, amióta menyecske,

sosem hordta kiengedve a haját, azóta viseli kontyát, és ennek immár hatvanegy esztedeje

– és barátnéjáról, a csutakfalvi 83 éves Dimi Rozáliáról. Ők ketten sokéves tudásukkal az egész este folyamán fonták kontyba a lányok haját. Mellettük voltak olyanok, akik kevesebb tapasztalattal művelték a szépítés ezen módját, de olyanok is, akiknek alkotásait a mindennapokban is láthatjuk, mesterei a hajkreációknak.

Elismerésben nem volt hiány, díjak és különdíjak leltek gazdára, mégis a legnagyobb elismerés és biztatás Gál Leventétől érkezett. „Mint férfi, azt gondolom, hogy a legszebb lányokat a táncházban és a templomban látja az ember. Meg merném kockáztatni, hogy nap mind nap félreinformálnak bennünket a női szépséget illetően.

Lássuk be, az ápolt, hosszú, díszes hajkorona és a szoknya viselése hozza ki a nőből az igazit. Talán a lányok is érzik a különbséget, amikor díszes viseletüket egy ünnep vagy fellépés alkalmával magukra öltik.

Miután a lányok befonták hajukat, szó szerint táncba vitették magukat. A társszervező Al-Falusi Kaláka Egyesület segédletével kicsiknek és nagyoknak szólt a hagyományos hajviselethez illő népzene.

Az Aranyfűsű nyertesei:

Kicsiknél: fonatért kapott első díjat Gál Dorottya (Alfalu), különdíjas lett Bajkó Anna (Csíkszereda). A fonók első díjasa Kis Gabriella, különdíjas Kis Bálint.
Nagyoknál: fonatával első díjat érdemelt Csibi Ágota (Ditró), Szabó Barbara (Csíkszereda) pedig különdíjat. A legeredményesebb fonók Szőcs Nikoletta (Ditró) első díj, és Ferenczi Zsuzsanna (Ditró) különdíj.
Különdíjjal jutalmazta az Al-Falusi Kaláka Egyesület Kis Gabriellát, Kis Bálintot és a Csíkszeredai Gyermekek Háza Serketáncosait.