Megérdemelt sikerrel ért véget a CONIFA Európa-bajnokság

Zátyi Tibor 2017. június 11., 15:35

Éremmel tér haza Székelyföld labdarúgó-válogatottja az Észak-Cipruson megrendezett CONIFA Európa-bajnokságról, a harmadik helyért kiírt mérkőzésen utolsó erőit mozgósítva 3–1-re legyőzte a világbajnok Abháziát.

Fotó: Hompoth Dezső

Izgalmasan kezdődött pénteken a házigazda elleni elődöntő, a negyedik percben már komoly előnybe kerülhetett volna Székelyföld, Bajkó Barnát utolsó emberként buktatták a tizenhatoson belül, azonban a játékvezető sípja néma maradt, az egyértelmű büntető és piros lap helyett továbbot intett.

A szervezett hazaiak (közel egy évet készültek az Eb-re) nagy nyomást gyakoroltak a székely védelemre, és a 17. percben megszerezték a vezetést, utólag a torna legjobbjának megválasztott Erhan Önet egy szöglet utáni kavarodást követően a hálóba lőtt.

A közel 1500 ember előtt rendezett találkozón átvették az irányítást a székelyek, egymás után jöttek is a helyzetek, ám

a törökök testi épségüket sem sajnálva védekeztek, többek között Önet a gólvonalról tisztázta Csizmadia lapos lövését.

Térfélcsere után hamar összejött az egyenlítés, a 48. percben Kis Szabolcs távoli bombáját csak kiütni tudta a házigazda kapusa, a kipattanót Petru Silion szedte össze, és hatalmas gólt lőtt. Ezután felpörögtek a hazaiak, többször is megdolgoztatták Horvát Adrián kapust.

Az idő teltével az észak-ciprusiak is fáradni kezdtek, így újabb székely lehetőségeket is láthatott a közönség. Aztán a 82. percben Csíki Dénes becsúszó szereléssel mentett, a török támadó elesett, a játékvezető pedig szigorú volt, és a 11-es pontra mutatott. A büntetőt Halil Turan értékesítette.

Végső hajrába kezdett Székelyföld, azonban a kemény fizikumú törökök időhúzással kibekkelték a hátramaradt perceket, és bejutottak a döntőbe.

A másik meccsen gól nélküli döntetlent követően Padánia büntetőkkel 6–5-re legyőzte Abháziát, így a CONIFA-világbajnok lett az ellenfél a 3. helyért.

Bronzmeccs

Kiréniában óriási hőség fogadta a csapatokat, közel 35 Celsius-fokban és szikrázó napsütésben léptek pályára az együttesek. Az elején úgy tűnt, hogy az abházok bírják jobban a nagyon megerőltető hetet – hat napon belül ez volt az együttesek ötödik mérkőzése –, a negyedik percben megszerezték a vezetést. A korai gól nem fogta meg a székelyeket, a 9. percben egyenlítettek, Szőcs László beadására jól érkezett Csűrös Attila, és a hálóba bólintott.

A következő találatra sem kellett sokat várni, a kitámadó abházokat Csűrös játszotta át nagyszerűen, a labda Szőcs László elé került, aki a tőle megszokott stílusban emelte a kifutó kapus fölött a hálóba a játékszert. Az abházok továbbra is kitámadtak, ez pedig a vesztüket okozta, a 36. percben Szőcs László robogott el a bal szélen, középre passzolt Bajkónak, aki kicselezve védőjét a jobb alsóba lőtt.

A szünetet követően nagyon beszorult az egyre jobban fáradó Székelyföld, az ellenfél egymás után vezette támadásait, ám a székely legények állták a rohamokat, az utólag a mérkőzés emberének megválasztott Csizmadia Csaba, illetve Rózsa Árpád rendre hárította a veszélyt.

Az idő teltével nemcsak az oxigén, hanem az ellenfél türelme is fogyni kezdett, a 65. percben Logua Levan csúszott rá hátulról Bajkóra, emiatt pedig megkapta második sárga lapját, így a játékvezető kiállította. Az emberhátrány nem látszott meg az abházokon, uralták a középpályát, és továbbra is veszélyesen játszottak.

A székelyeket már a szívük vitte előre, és utolsó erejüket is mozgósítva rendre sikerült hatástalanítaniuk az ellenfél próbálkozásait. A végeredmény 3–1 lett, Székelyföld pedig megszerezte a 2017-es CONIFA Európa-bajnokság harmadik helyét.

A döntőben 1–1-es eredmény után Padánia tizenegyesekkel legyőzte a házigazdát, így megvédte 2015-ben Debrecenben szerzett Eb-címét. A záróünnepségen először a székely küldöttség tagjainak nyakába akasztották a nagyon kiérdemelt bronzérmeket, továbbá Bajkó Barna négy góljával a torna gólkirálya lett.

A bronzérmes székely legénység. Eddig ez a legjobb eredménye a válogatottnak Fotó: CONIFA

Bajkó Barna: „Nagyon fárasztó torna volt, de megérte. Csapatszinten és egyénileg is díjban részesültem, nagyon örülök, hogy hozzájárulhattam a csapat jó szerepléséhez és eddigi legjobb eredményéhez. Úgy érzem, egy jó román másodosztályú színvonalú torna volt, kimondottan jó labdarúgókkal találkoztunk. Már várom a következő behívót, bármikor a válogatott rendelkezésére állok.”

Ilyés Róbert, a válogatott edző-játékosa: „Örvendek, hogy elkezdődött az új edzői karrierem, és a legelső lépéssel már bronzérmet szereztünk. Ez számomra nagy önbizalmat ad, hiszen abbahagytam játékosi pályafutásomat, és áttértem az edzői karrierre. Egy edzés után nem volt könnyű összerakni a csapatot,

de a játékosok szenzációsan alkalmazkodtak az elképzeléseimhez és a taktikai játékrendszerhez.

Nagyszerű teljesítményt mutattunk minden mérkőzésünkön. Az első meccset elveszítettük, pedig azon is kiválóan játszottunk. Mindenhonnan sok dicséretet kaptunk, a helybéli szurkolóktól a többi csapatig bezárólag.

Jakab Zoltán, a székely válogatott szakmai igazgatója elégedetten nyugtázta a szombaton lejárt tornát. „Az ember mindig a maximumot akarja kihozni magából egy ilyen rendezvényen, a játékosok pedig kiválóan helyt álltak. A keret Abháziához képest szinte teljesen kicserélődött, ez is azt bizonyítja, hogy a válogatott kapuja nyitott azon játékosok előtt, akik segítenék a csapatot. Ezen a tornán nagyon jól ötvöződött a rutinos és fiatal játékosok tudása, mindenki hozzátette azt, ami egy jó csapatnak szükséges a sikerhez,

így fennállásunk legjobb eredményét értük el, ami hároméves folyamatos munka gyümölcse.

A torna előtt létrejött az az összefogás, amire régóta vártunk. Lehetett volna erősebb is, azonban egyelőre a válogatott még nem tud a legjobb felállásban kiállni. Bízunk abban, hogy ez a bronz megalapoz egy jó folytatást, és a székely települések, illetve csapataik lehetőségeikhez mérten támogatni fogják a válogatottat. Köszönetet mondok azoknak kluboknak és személyeknek, akik támogattak minket, hogy részt vehessünk ezen a tornán” – összegzett Jakab.

Labdarúgás, CONIFA Európa-bajnokság, elődöntő:
Észak-Ciprus–Székelyföld 2–1 (1–0),
gólszerző: Silion (48.).
Székelyföld: Horvát Adrián – Petru Silion, Benkő Norbert, Csizmadia Csaba, Vízi Tamás (Székely Ervin, 85.), Szőcs László (Csiszer Balázs, 62.), Csíki Dénes, Kis Szabolcs (Rózsa Árpád, 78.), Csűrös Attila, Györgyi Athur (Modra Lehel, 72.), Bajkó Barna.

A 3. helyért:
Székelyföld–Abházia 3–1 (3–1),
gólszerzők: Csűrös (9.), Szőcs László (24.), Bajkó (36.),
kiállítva: Logua (65., Abházia).
Székelyföld: Szakáli Botond – Csiszer Balázs (Vízi Tamás, 56.), Rózsa Árpád, Csizmadia Csaba, Székely Ervin, Szőcs László (Csíki Dénes, 75.), Szőcs Loránd, Ilyés Róbert (Benkő Norbert, 63.), Csűrös Attila, Mánya Szabolcs (Györgyi Arthur, 67.), Bajkó Barna.