Ilyés Róbert edző-játékossal készül az Eb-re a székely válogatott

Zátyi Tibor 2017. május 31., 15:39

Észak-Ciprus lesz a házigazdája június 4–11. között a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (ConIFA) 2017-es Európa-bajnokságának. A nyolccsapatos megmérettetésen Székelyföld válogatottja hétfőn este Felvidék ellen mutatkozik be.

Egyéb kötelezettségeik miatt a Kovászna megyei játékosok nem tudtak csatlakozni a kerethez. Hét újonc lesz a csapatban. Archív Fotó: Facebook/Székely labdarúgó-válogatott

Változások történtek a szakmai stábban, hiszen a csapatot Ilyés Róbert edző-játékos fogja irányítani, míg Jakab Zoltán szakmai igazgatókét működik közre. A válogatott csütörtökön délelőtt gyűl össze Csíkszeredában, 11 órától Ilyés Róbert edzést tart a labdarúgóknak.

A keret a héten véglegesítődött, hiszen múlt hét végén járt le a labdarúgó 3. Liga idei szezonja. Jakab Zoltán finom vegyesként jellemezte a csapatot, és nagy meglepetésnek tartja, hogy

játékra jelentkezett a marosvásárhelyi születésű, tizenkétszeres magyar válogatott Csizmadia Csaba.

„Az, hogy ő is tagja az utazó keretnek, nagy löketet ad nekünk. Az FK Csíkszereda is teljes mellszélességgel kiállt mellettünk, így volt honnan válogatnunk. Természetesen lehetne ennél is jobbat összerakni, de mindig lesznek szakmai vagy családi okok, amelyek miatt nem tudjunk a legjobb felállást biztosítani. Közel harminc név található a listán, amelyen azok a labdarúgók vannak felsorolva, akik különböző okok miatt visszautasították a megkeresést.

A keretben hat olyan labdarúgó van, aki részt vett az abháziai világbajnokságon. Újdonság, hogy ezentúl Ilyés Róberttel közösen fogjuk irányítani a csapatot, ő lesz a válogatott játékos-edzője, én pedig menedzserként tevékenykedem tovább” – összegzett Jakab Zoltán.

Az Észak-Cipruson rendezendő Európa-bajnokságon nem szerepel majd háromszéki játékos, hiszen a kézdivásárhelyiek osztályozóra készülnek, míg a sepsiszentgyörgyieknek még nem járt le a 2. Liga sorozata.

„A szentgyörgyiek közül többet is megkerestünk, sajnos nem tudták vállalni a játékot. Jó közepes erősségű csapatot válogattunk össze, velük biztosan erősebbek lettünk volna. A játékosok kilencvenöt százalékát ismerem, tisztában vagyok a képességeikkel, lesz, akikből választani, megtalálni a megfelelő tizenegyet. Most az FK Csíkszereda részéről is megváltozott a válogatotthoz való viszonyulás, Szondy Zoltán elnök is támogatja a csapatot.

Ha a továbbiakban is összefogunk, az pozitív eredményekben fog megnyilvánulni.

Az ellenfeleinkről nem sokat tudunk, a helyszínen majd okosabbak leszünk. Ha megfelelő hozzáállással és koncentrációval játszunk, be tudunk jutni az elődöntőbe” – mondta Ilyés Róbert.

Székelyföld válogatottja hétfőn este Felvidék ellen mutatkozik be. Archív Fotó: Beliczay László

Bajkó Barna edzői elfoglaltságok miatt csak hétfőn csatlakozik a kerethez, így kihagyja a Felvidék elleni hétfő esti nyitómérkőzést. Felvidékkel eddig kétszer játszott Székelyföld, a Dunaszerdahelyen rendezett barátságos mérkőzésen 1–0-s vereséget szenvedett, míg a debreceni Európa-bajnokságon hiába játszott végig fölényben, 3–1-re kikapott.

A rendszeresen behívót kapó játékosok közül Magyari Szilárd (4 válogatottság/3 gól) és Hodgyai László (7/5) tanulmányi okok miatt, míg a háromszékiek közül Niczuly Roland (4/0), Adrian Cășineanu (8/0) és Gazda József (10/1) bajnoki kötelezettség miatt nem tud részt venni az Eb-n. Észak-Ciprusra hét újonccal utazik Székelyföld.

A válogatott a B jelzésű csoportban jövő hétfőn Felvidékkel, kedden Ellan Vanninnal, míg szerdán Padániával mérkőzik meg. A találkozók este nyolc órakor kezdődnek.