A családi kapcsolatok erősítése – ez a célja a csomafalvi Anyák klubjának

Tamás Gyopár 2017. május 24., 14:57

Immár Gyergyócsomafalván is megalakult és működik az Anyák klubja – Gyergyószentmiklós és Ditró után. Május elején gyűltek össze először, összesen 17-en jelentkeztek a Gyergyócsomafalvi Szociális Központ által meghirdetett időpontban.

Előadást is szerveztek internet és egyébb függőségek témakörben Fotó: Sövér Adél

Nemcsak kisgyerekes anyák, kismamák érdeklődnek a klub iránt, hanem kamaszkorú, vagy felnőtt gyerekeiket nevelők is. Az sem akadály, ha a délutáni alkalmakra kicsi gyerekeiket is viszik az anyák, sőt. Külön helyiségben játszhatnak, az önkéntesek felvigyázzák őket.

Amint Sövér Adél, a központ irányítója elmondta,

hiánypótló ez a klub, hiszen az elidegenedés napjainkban egy olyan társadalmi probléma, mely egyre nagyobb méreteket ölt a kisebb és nagyobb közösségekben egyaránt.

A cél pedig a segítségnyújtás a gyermeknevelés során felmerülő problémák megoldásában illetve azok megelőzésében, az édesanyák közösségének és a szülő-gyermek kapcsolat erősítése által.

A gyerekek játszanak, amíg tart a találkozó Fotó: Sövér Adél

Az első találkozás alkalmával megfogalmazódott, hogy nyitottak a klub tagjai az előadásokra, így nemrég Kosután Laura gyógypedagógust kérték fel előadást tartani TV, internet és egyéb függőségek témakörben, amely gyermeket, szülőt egyaránt érint.

Amint a központ irányítója fogalmazott, a családi kapcsolatok erősítése is a cél a csoport létrehozásával.

A családi élet fejlődési szakaszai újabb és újabb nehézségek elé állítják a szülőket, úgynevezett normál kríziseket hozván létre. Ezen krízishelyzetek áthidalására, az édesanyák közösségének, édesanyák és gyermekeik kapcsolatának erősítése céljából is alakult meg a csoport.

Arra is kitért, hogy a programban helyet kapnak a közös foglalkozások anyukáknak, gyerekeknek, mint például: kézműves foglalkozás, játékos, zenés, mozgásos foglalkozások, gyermekneveléssel, egészséggel, egészséges életmóddal kapcsolatos előadások. Az ott szerzett információk valamint az egymással kicserélt tapasztalatoknak köszönhetően a csoport tagjai könnyebben veszik azokat az akadályokat, amelyek a gyermeknevelés során felmerülnek. A tervezett programokon kívül, a közösség igényeit szem előtt tartva más tevékenységek is helyet kaphatnak, mint például ruhabörze, karitatív akciók – tette hozzá.

A már működő gyergyószéki csoportok üdvözölték a csomafalvi Anyák klubját, és együttműködést is terveznek a jövőben.

Szeretnék meghívni a hasonló gyergyói klubokat, hogy átadják tapasztalataikat. Legközelebb június közepén találkoznak, hiszen kicsengetések időszaka következik, és nem szeretnék, hogy kimaradjanak, lemaradjanak a találkozóról az édesanyák. A következő meghívott Antal Aliz lesz.