Hétvégi házakat emésztett fel a büdösfürdői tűz

Pinti Attila 2017. május 20., 16:51

Három – egybeépített – ház porig égett, egy negyedik épület tetőzete pedig részben megsemmisült szombaton Büdösfürdőn. A tűzoltóknak köszönhető, hogy megmenekült a lángoktól a szomszédos paplak és a néhány méterre lévő templom. Egy tűzoltó megsérült.

Fotó: Farkas Tamás

Két hivatásos és három önkéntes tűzoltó-alakulat több órán át küzdött a gyorsan elharapózó lángok megfékezésével a büdösfürdői fatemplomtól mindössze néhány méterre kigyulladt házaknál.

Videó: Farkas Tamás

A 123D jelzésű, félig felújított, félig pedig helyreállítás alatt lévő megyei úton egymást követték a tűzoltó-alakulatok bevetési autói: a folyamatos ellátás biztosításáért a néhány kilométerre lévő Medveferesztőnél, a patakból szivattyúzták a vizet, hogy a helyszínre visszatérve útját állják a lángoknak.

A sürgősségi hívószámra fél egykor futott be a riasztás, a csíkszeredai hivatásos és a csíkszentkirályi önkéntes tűzoltók két-két járművel vonultak Büdösfürdőre. Azonnal csatlakoztak a csíkszentimrei, majd hamarosan a csíkszentsimoni önkéntesek is.

Fotó: Kencse Előd

Kiérkezésükkor azonban már lángokban állt az épületegyüttes, így a tűz visszaszorítása mellett azonnal a környező ingatlanok megóvásának láttak neki. A helyszínen megtudtuk, az egyik érintett hétvégéi házban éppen kávéztak az ott lévők, amikor észlelték a tüzet.

A hatalmas forróság, a szél, a magasra csapó lángok, valamint a begyulladt fenyőfák miatt a közeli paplak, illetve a fatemplom is veszélyben volt. Előbbi szellőztetőrostélyai megolvadtak, a fém tetőzet pedig meggörbült. A templomban nem keletkezett kár.

Fotó: Farkas Tamás

Nem menekült meg a parazsaktól viszont a paplak melletti hétvégi ház: annak tetőzete és tornáca semmisült meg mintegy harminc négyzetméternyi felületen.

Időközben az áramszolgáltató szakemberei is a helyszínre érkeztek, hogy áramtalanítsák a vezetékeket. Több oszlopról is „leolvadtak” a kábelek.

A tűzoltók órákon át tartó küzdelmének köszönhetően végül sikerült a lángokat elfojtani, és a házakban talált gázpalackokat időben eltávolítani. Egy csíkszeredai tűzoltó azonban megsérült: oltás közben egy elszenesedett gerenda zuhant a hátára. Társai elsősegélyben részesítették, riasztva a rohammentő-szolgálatot. A sérültet kórházba szállították.

{K1}

Alina Maria Ciobotariu, a Hargita megyei tűzoltóság szóvivője a Székelyhonnak elmondta, az első ház 150, a második 50, míg a harmadik szintén 150 négyzetméternyi felülete égett porig. A tűz keletkezésének okáról későbbre ígért tájékoztatást.

A megyei tűzoltóság szombat késő esti közleménye szerint a megsérült tűzoltót a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállítása után kivizsgálták, beutalására nem volt szükség. A tűz keletkezésének valószínűsíthető oka egy meghibásodott villanyvezeték miatt keletkezett rövidzárlat  – tájékoztat a közlemény.