Múzeumok éjszakája és toronylátogatás Marosvásárhelyen

Antal Erika 2017. május 19., 16:02

Változatos, színes programokban gazdag hétvége vár a marosvásárhelyiekre. A Múzeumok éjszakája nagyszabású rendezvénynek ígérkezik a számos kiállításával, előadásával és interaktív tevékenységével.

Ismét várják a látogatókat a múzeumba Fotó: Boda L. Gergely

Aki időt és energiát szán rá, az végiglátogathatja az összes múzeumot, kiállítást, valamennyi helyszínre beléphet, csupán egy – felnőtteknek 6, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 3 lejes – karkötőre van szükség, amelyet megvásárolhatnak a Kultúrpalota jegypénztáránál, vagy bármely más helyszínen.

A hivatalos megnyitón, pénteken 18 órakor a Kultúrpalota nagytermében, a Tango Noche című darab lesz látható, az András Lóránt Társulat előadásában, fellép még Koszorus Krisztina Koszika, Tiberius Sextet.

Az idei Múzeumok éjszakájába kapcsolódik az Európai Filmek Fesztiválja is a Művész moziban, amely pénteken 19 órakor a finn-német Toivon tuolla puolen/The Other Side of Hope című 2017-es filmdrámával indul.

Mint minden évben, az idén is lesz toronylátogatás, vagyis az érdeklődők szombat délelőtt 11 és éjjel 2 óra között mehetnek fel a toronyba.

A belépés csoportosan lehetséges,egyszerre legtöbb 30 személy, 30 percenként. Az utolsó látogató záróra előtt 30 perccel indulhat fel a toronyba.

Idén is fel lehet menni a toronyba Fotó: Boda L. Gergely

Ugyancsak szombaton várja a régi gépkocsik szerelmeseit délelőtt 11 és délután 3 óra között a főtéren a Veterán járművek kiállítása. Igazi kuriózumnak számít a Turista a saját városomban elnevezésű esemény, amely román, illetve magyar nyelvű idegenvezetéssel mutatja be a Kultúrpalotát.

A Ludus puerorum egy olyan múzeumpedagógiai műhely lesz, ahol a római kori neveléshez és gyerekkorhoz kapcsolódó érdekességekkel lehet ismerkedni. A tematikus, interaktív műhelyeket és múzeumpedagógiai tevékenységeket hasznos információkat tartalmazó poszterek egészítik ki. A fő hangsúly a római kori nevelés és a gyerekkor mindennapjainak bemutatására esik: a gyerekkorhoz kapcsolható tárgyak és ezek jelentése, az iskolához kötődő tevékenységek, valamint a tanulás és az új ismeretek elsajátításának módozatai.