Meg lehet és kell emlékezni Kacsó Andrásról, de nem a táncműhely átnevezésével

Székelyhon 2017. május 19., 15:25

Megvizsgálta a székelyudvarhelyi önkormányzat illetékes szakbizottsága Sinka Arnold RMDSZ-es képviselő-testületi tag azon beadványát, hogy az Udvarhelyi Néptáncműhely felvegye Kacsó András nevét. Végkövetkeztetés: nem tartják indokoltnak az intézmény nevének megváltoztatását.

A néptáncegyüttesek elnevezésében gyakoribb a helység-, mint a személynév Fotó: Barabás Ákos

A szakbizottsági ülésén a képviselő-testületi tagok mellett jelen volt a kulturális intézmény vezetője, az ötletgazda, valamint három olyan személy, akik egykori táncosként támogatták a névváltoztatást – tájékoztat közleményben a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal. A kommünikéből kiderül, a kulturális szakbizottság meghallgatta a javaslattevőket és az egykori táncosok véleményét, akikkel egyetértettek abban, hogy Kacsó András egykori táncoktató és művészeti szakirányító nagyságát, illetve a műfajon belüli kiemelkedő alkotói tevékenységét értékelni kell és be kell mutatni a jelenkornak. Éppen ezért

javasolják, hogy a kezdeményezők hozzanak létre Kacsó András nevével egy civil szervezetet,

amely a táncoktató életművéhez méltó eseményeket szervezhet, vagy akár emléket állíthatnak a Művelődési Házban, nem utolsósorban rendezvényt vagy táncosdíjat, netán utcát nevezhetnek el róla.

Indoklás

A Kacsó András által fémjelzett időszakban a színpadi néptáncos előadásokat az Igor Mojszejev-féle orosz balett stílus fémjelezte, ami teljes mértékben eltér az 1998-ban létrehozott Udvarhely Néptáncműhely irányvonalától. A szakbizottság a néptáncműhely művészeti tanácsának azon szempontját is figyelembe vette, hogy magyar nyelvterületen néptáncegyüttest nem neveznek el személyek után, sokkal inkább választanak olyan nevet, amely utal a helyre, településre ahol az együttes tevékenykedik, pl. Maros Művészegyüttes, Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Háromszék Táncegyüttes, Bekecs Néptáncegyüttes stb.

Ötlet és értékelés. Sinka Arnold (bal szélen, első) képviselő-testületi tag kezdeményezése most eddig jutott el. Archív Fotó: Barabás Ákos

A felsoroltak alapján a szakbizottság elfogadta a szakmai érveket és az intézmény vezetésének álláspontját, ezért

nem tartja indokoltnak az intézmény nevének megváltoztatását

– summáznak a polgármesteri hivatal közleményében.