Nehezebb gyerekkel albérletet találni?

Hajnal Csilla (R) 2017. május 19., 19:59

A gyerekes családoknak nehezebb lakást találniuk. Marosvásárhelyen főként az egyetemisták keresnek albérletet, kevesebb az olyan család, amely albérletben él, de így is akadnak olyan tulajdonosok, akik nem nézik jó szemmel a gyerekkel érkezőket.

Nem jellemző, de van olyan lakástulajdonos, aki kizáró jelleggel gyerek nélküli albérlőt keres Fotó: Boda L. Gergely

Jelenleg „csend” van a marosvásárhelyi ingatlanpiacon, ugyanis nyár végén, ősszel kezdenek lakást keresni főként a fiatalok, egyetemisták. Rajtuk kívül azonban vannak olyan családok is, amelyek a munkahelyük miatt költöztek ide, ezért bérelnek itt lakást, köztük többen gyerekkel érkeznek.

A köztudatban az él, hogy a gyerekes albérlőket nehezebb jogi úton kirakni, ha fizetésképtelenek lesznek, illetve, hogy hangosabbak, zajosabbak, jobban „lelakják” a lakást.

Tóth Júlia marosvásárhelyi ingatlanközvetítő saját tapasztalatából vonta le a következtetést: nem nehezebb itthon a gyerekes családoknak albérletet találniuk, főként azért, mert kevesebben vannak, ugyanis a legtöbb család Romániában még mindig saját lakásban él. Viszont keresték már meg őt ingatlantulajdonosok azzal a kéréssel, hogy gyerekeseknek, dohányzóknak vagy állattulajdonosoknak nem szívesen adnák ki a lakásukat.

„Törvényes szerződés szükséges az albérletek kiadásához, amelyet le kell jelenteni a pénzügynél, hiszen adózni kell a tulajdonosnak a bevétel után. A felek szerződésbe foglalt megállapodása értelmében történik majd a kiköltözés is,

általában 30-60 nappal a lakás elhagyása előtt értesíteni kell a tulajdonost, vagy a tulajdonosnak kell szólnia az albérlőnek, minden attól függ, hogy miben egyeztek meg a felek

– mondta el az ingatlanközvetítő. Természetesen ma is vannak olyanok, akik szerződés nélkül adják ki ingatlanjukat, de egyre többen választják a biztonságosabb utat.

Fotó: Boda L. Gergely

A kilakoltatási eljárás

Joggal merülhet fel azonban a kérdés, miért ne rongálhatná meg ugyanúgy a lakást egy egyetemista, aki néha bulikat is szervez, vagy éjjel is hangosabb esetleg, mint egy gyerek, aki jó esetben este tízkor már ágyban van. A kaució pedig pontosan azért van, hogy a „lelakott” lakások felújítását fedezze.

A kilakoltatástól is fél sok tulajdonos, ugyanis nem szívesen „rak utcára” egy vagy több gyereket, ha nem fizet a család.

A kilakoltatási eljárás jogi folyamatáról egy marosvásárhelyi jogászt kérdeztünk. „Ha lakástulajdonos vagy, és van egy bérlőd, aki nem fizet, nincs írott szerződés, és nem akar kiköltözni, akkor kénytelen vagy beperelni, és kilakoltatási eljárást indítani ellene. Ennek során csak annyit kell bizonyítanod, hogy a bérlő használja a lakásodat, ezt egy-két tanúval meg lehet oldani, utána a bizonyítási kényszer az albérlőé, neki kellene bizonyítani, hogy jogosan használja a lakást, természetesen nem tudja.

A kilakoltatási eljárások az új perrendtartási törvénykönyv módosításai után már elég gyorsan mennek

– világított rá a szakember.

Abban az esetben, ha a pénzügynél lejelentett szerződés is van a bérlésre, és úgy sem akar kiköltözni az illető, aki nem fizet, akkor a tulajdonos beperelheti a bérlőt, és a szerződéssel bizonyítja, hogy bérbe van adva. A fizetés bizonyításának terhe az albérlőt sújtja, azaz neki kell számlákkal, nyugtával bizonyítania, hogy fizetett, ellenkező esetben kimondják a határozatot, és kötelezik, hogy fizessen – mondta el a jogász.

Ha van közjegyző által hitelesített, a pénzügynél regisztrált bérleti szerződés van érvényben, akkor a bérleti díj ügyében nem kell pereskedni, egyből mehet a tulajdonos végrehajtóhoz, aki intézkedik, tehát elkerül egy csomó hercehurcát

– tette hozzá.

Inkább megbízható legyen

A jelenlegi hazai törvények nem különböztetik meg a gyerekes családokat az egyedülálló albérlőktől, a polgári perrendtartás 896-os cikkelyének első bekezdése mindenkire egyformán érvényes. Eszerint

december elseje és a következő év március elseje között nem lakoltathatnak ki senkit egy lakóháznak minősülő ingatlanból, kivéve, ha a tulajdonos bizonyítja, hogy neki és családjának nincs lehetősége máshol laknia, vagy az albérlőnek lenne ahova költöznie.

Két lakástulajdonost is megkérdeztünk a témával kapcsolatban. Orsolya kiadta háromszobás marosvásárhelyi tömbházlakását, de mint mondta, szívesen kiadta volna gyerekes családnak is, állattulajdonosnak viszont már nem annyira szívesen higiéniai okok miatt. István éppen arra készül, hogy kiadja ingatlanját, nála sem szempont az, hogy gyerekkel vagy anélkül érkezik valaki, inkább azt szeretné, hogy megbízható legyen az albérlő, mint mondta.

A marosvásárhelyi ingatlanpiac árai

A legkeresettebb ma Marosvásárhelyen az egyszobás lakás, amelyet hozzávetőleg 150–180 euróért lehet találni, lakónegyedtől függően. Az egyetemek környékén, főleg a Kornisa negyedben, a Főtér környékén és a November 7 lakónegyedben a legkeresettebbek a kiadó ingatlanok, ahol legkevesebb 200–250 eurót is elkérhetnek egy kétszobás tömbház bérléséért. A Tudor lakótelepen is ugyanilyen árak között mozognak az albérletek, nyilván függ a lakás állapotától is, egy felújítás nélküli, régi bútorokkal ellátott kétszobás már 150 euróért is bérelhető – mutatott rá Tóth Júlia ingatlanközvetítő.