Iskola másként – de mennyire?

Dávid Anna Júlia 2017. május 19., 12:42

A tanintézmény-vezetők szabadon választhatták ki idén, hogy mikor szervezzék az Iskola másként-programokat, ez pedig nagyban segített nekik. A leggyakoribb programok a gyárlátogatások, illetve a különböző belföldi tanulmányutak voltak.

Újraélesztett hagyomány. Gimis iskolakirándulás a Szejkén

A Tamási Áron Gimnázium ezen a héten szervezte meg Iskola másként-programjait. Idén felélesztettek egy régi hagyományt, a szejkei kirándulást, melyen a diákok számos vetélkedőn vehettek részt – tudtuk meg Laczkó Györgytől, az intézmény vezetőjétől. „Ugyanakkor voltak különböző tanulmányi utak, előadások, filmklubok, sportesemények is a héten. Jónak tartom az ilyen időtöltést, de szerintem erre nem szükséges egy egész hét, elegendő volna néhány nap is” – tette hozzá.

 Demeter Levente, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium igazgatója lapunknak elmondta, hogy noha évről évre kihívás a mindennapoktól eltérő egyhetes programsorozatot összeállítani a diákoknak, környékünkön nem számítanak újdonságnak a hasonló megmozdulások, hiszen az intézmények életében nagy hagyománya van az iskolahetek megszervezésének. Demeter szerint

a szabadon választható időpont nagyban megkönnyítette a program összeállítását,

sokkal könnyebben álltak be a szervezésbe az osztályfőnökök, tanárok.

A kisebbeknek a legélvezetesebb programpont a nagy hagyománnyal rendelkező Törpe Olimpia, a sportvetélkedőn számos udvarhelyszéki iskola diákja méretteti meg magát évről évre.

„Több gyakorlati haszna is van annak, hogy rugalmassá tették az időpontot, így előre tudtunk tervezni, a hosszabb kirándulásokra autóbuszt foglalni” – mondta Szakács Paál István, a Bányai János Szakközépiskola igazgatója. Szerinte nagyon fontos, hogy olyan szórakoztató programokat szervezhettek, amelyekbe szívesen bekapcsolódtak a diákok.

Ez a hét nagyon hasznos az osztályközösségek, évfolyamok összekovácsolására is

– tette hozzá.

Izgalmas program kell

„Pörgésre, kreatív és változatos programokra van szükség” – nyilatkozta lapunknak Győri Izabella, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium aligazgatója. Az Iskola másként hetén még nagyobbak az elvárások a diákok részéről, így igyekeztek a kirándulások alatt is tevékenységeket szervezni. Egyre gyakoribbá vált, hogy a különböző intézmények programkínálataikkal felkeresik az iskolákat, a helyi kulturális intézmények mellett

a csíkszeredai börtön is fogad látogatókat.

A Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola diákjainak már tavaly novemberben szerveztek programokat, hogy ne ütközzön a tavaszi eseményekkel. „A kisebbek számára jövő héten lesznek programok. A vonatos tanulmányi kirándulást várják leginkább, hiszen többen még nem utaztak vonattal” – mondta Porsche Éva igazgatónő.

Előadásokkal és udvarhelyi múzeumlátogatással is készülnek a zetelaki P. Boros Fortunát Középiskolában, ahol többek között a rendőrség és a polgárőrség is tart majd bemutatót – tudtuk meg Abrán Enikő igazgatónőtől. Mivel a programsorozat a pünkösd előtti héten zajlik, többen gyalog fognak elindulni a csíksomlyói búcsúra.

„Mintha egy nagy osztálykirándulás lenne”

A lapunk által megkérdezett diákok egyöntetűen állítják, hogy nagyon szeretik az alternatív iskolai programokat. Szikszai Andrea, a Tamási Áron Gimnázium kilencedik osztályos tanulója szerint osztályfőnököktől függ, hogy mennyire izgalmas egy-egy ilyen hét. Úgy érzi, szerencsés, mivel társaival együtt előzetesen programokat, kiránduláshelyszínt javasolhattak. Voltak paintballozni a Kerekerdőn, közösen néztek filmet, a hét közepén Brassót fedezték fel, míg pénteken sportolni mennek egy helyi konditerembe. „Mintha egy nagy osztálykirándulás lenne az egész hetünk” – mesélte.

Szakgyakorlaton

Ezen a héten a Tamási Áron Gimnázium tizenegyedikes diákjai számos szakmába nyerhettek betekintést. Sebők Csongor néhány napot az Udvarhelyi Híradó szerkesztőségében töltött, mivel nagyon kedveli az újságírást. A változatos terepmunka tetszett neki legjobban, és azt tervezi, hogy nyáron visszajön hozzánk gyakorlatozni.