Nyitásra készülnek az udvarhelyszéki strandok működtetői

Dávid Anna Júlia 2017. május 19., 11:47

A környékünkön található fürdőhelyek egy része már megnyitotta kapuit, máshol lázasan készülnek a szezonra, ugyanakkor vannak, akik a megfelelő időjárásra várnak. Idén a nyitvatartásban, illetve az árakban sem várhatók komolyabb változások.

Fotó: Barabás Ákos

A szentegyházi Nosztalgia Termálfürdő szombaton nyitja meg kapuit, tavalyhoz képest egy gyermekmedencével bővült szolgáltatásuk. A gyermekeknek 7 lejbe kerül a belépő, míg a felnőtteknek hétköznap 10, hétvégén pedig 15 lejt kell fizetniük. Az elmúlt évhez képest a nyitási rend sem változott, reggel 9-től este 9 óráig várják a fürdőzőket – tudtuk meg Bartos Attilától, a létesítmény tulajdonosától. A szintén szentegyházi Napsugár Panzióhoz tartozó strand jövő hét végétől várja a látogatókat, ők sem változtattak programjukon és áraikon, viszont idén új ugrálóvárral és homokozókkal is várják a kicsiket – tudtuk meg Hatos Katalin ügyvezetőtől.

Idén karbantartás zajlik az udvarhelyi strandon. Jövőre komolyabb felújítást is terveznek Fotó: Barabás Ákos

Karbantartás

Idén karbantartási és kisebb felújítási munkálatokat végeztek a szejkefürdői, illetve a székelyudvarhelyi városi strandon. Ottjártunkkor a szejkei strand medencéjének repedéseit javították ki, míg a városi strandnál füvet nyírtak, a medencék széleit takarították, javították. A nyitást június elsejére tervezik – tudtuk meg a városháza sajtóosztályától. A városi strand használata öt éven aluliaknak ingyenes. Naponta reggel 8 és este 7 óra között a 18 éven aluliaknak és a nyugdíjasoknak 6 lejbe, míg a felnőtteknek 10 lejbe kerül a belépő.

Fotó: Barabás Ákos

A délután négy és este hét között érkező 18 éven aluliak és nyugdíjasok 3 lejért, míg a felnőttek 6 lejért strandolhatnak. Az esti fürdőzésért hét és kilenc óra között ugyanennyit kell majd fizetni. A szejkei strand az öt éven aluliak számára ingyenes, a reggel 8 és este 9 között fürdőző 18 éven aluliaknak és nyugdíjasoknak 3 lejt kell fizetniük, míg a felnőtteknek 7 lejt. A délután öttől este kilencig fürdőző 18 éven aluliaknak és nyugdíjasoknak 2 lejbe, míg a felnőtteknek 4 lejbe kerül majd a strandolás.

A Septimia Szabadidőközpont már megnyitotta kapuit a fürdőzők előtt. Ördög Orsolya sajtószóvivő elmondta, idén drágultak a jegyáraik, a felnőtteknek szóló napijegyek hétköznap 19, hétvégén pedig 25 lejbe kerülnek. Gyermekek számára egész héten 10 lejbe kerül a napijegy. Van lehetőség félnapos bérlet váltására is – ez délután öt órától este tízig érvényes –, ami felnőtteknek 15, gyermekeknek 8 lejbe kerül. Azt is megtudtuk, hogy a felnőttmedence vizének hőmérséklete jelenleg 24, míg a gyerekmedencéé 28 Celsius-fok.

Fotó: Barabás Ákos

Nem változtak a jegyárak a parajdi sóbányához tartozó strandnál sem, ahol a megszokott időpontokban várják a pancsolni vágyókat. A strand délelőtt tíztől este nyolcig tart nyitva, az egész napra szóló jegy hétköznap felnőtteknek 25, gyerekeknek 15 lejbe kerül, három év alattiaknak pedig ingyenes a belépés. Délután négy órától a látogatók kisebb árkedvezményre is számíthatnak. Hétvégén viszont az árak egységesen öt lejjel növekednek. Mivel új állapotban van a strand, nagyobb felújításra nem volt szükség, a szokásos karbantartási munkálatok pedig jelenleg zajlanak – tudtuk meg Donáth Lászlótól, a létesítmény adminisztrátorától. Amennyiben az időjárás engedi, június elsején nyitnak.

Várják a meleg időjárást

A rugonfalvi tó vizének hőmérséklete még nem megfelelő a fürdésre, így nem tudják, mikor nyithatják meg a fürdőzők előtt – számolt be Barabás Zoltán tógazda. Elmondta, a belépő ára az utóbbi hat évben nem változott, idén is 5 lejbe fog kerülni. Amint az idő kellőképpen felmelegszik, a székelykeresztúriak rendelkezésére áll majd a sóskúti tükörfürdő is, ahol már elvégezték a karbantartási munkálatokat – mondta el Lőrincz Zsuzsánna, a keresztúri polgármesteri hivatal munkatársa.