Ismét medvék bukkantak fel Csíkszereda közelében

Pinti Attila 2017. május 18., 22:29

Harmadszor láttak medvét ezen a héten a Csíkszeredától „kőhajításnyira” fekvő Fitód bejáratánál. Két éjszakával ezelőtt egy kisebb vadállat tért be az egyik portára, majd csütörtökön felbukkant egy testesebb példány is. A helyiek aggódnak.

Biztonságos távolból figyelt vadállat. Négy nap alatt harmadszor jelent meg a medve Fitódban. Olvasónk felvételei

Méretes medve szalad a kertek mellett az erdő felé – jelezték portálunknak csütörtök délután.

A valószínűleg a Suta-erdő felől érkezett, majd a megyei úton átszaladó nagyvad útját a Nagysomlyó-hegy alatti, népszerű kirándulóhelynek számító részen kerékpárosok, turisták keresztezhetik, nehogy valakinek baja essen

– szólt a figyelmeztetés egy helyi hölgytől. Mint mondta, egy kisebb medve keddre virradóra tért be az egyik faluszéli portára, ahol a kerítés megrongálása után szétszórta az udvaron a szeméttárolóból a hulladékot, majd „megpiszkálta” a komposztládát is. Kedd este ismét felbukkant.

Az élelemkeresés egyelőre a szemétturkálásra korlátozódott, az udvaron lévő házőrző kutyát nem bántotta – tudtuk meg. Csütörtök délután egy „ránézésre is más, sokkal nagyobb” medve jelent meg a falu Csíkszereda felőli határában. A vadállat a fitódi kertek mellett elhaladva a Nagysomlyó-hegy irányába szaladt tovább,

az egyik erdőhöz közeli ház udvaráról le is fényképezték.

A szerkesztőségünket értesítő nő elmondta, meglehetősen veszélyes helyzet állt elő, ugyanis sokan járnak szaladni, kirándulni, kerékpározni a Csíkszereda melletti részekre, ráadásul a fitódiak is bármikor szembe találhatják magukat a medvével. Az eseteket jelentették a csíkszentléleki polgármesteri hivatalban.

Figyelemfelhívásnak szántam a jelzést, hogy menjen híre a medvejárásnak, és az emberek legyenek fokozottan körültekintők

– közölte a nő, megemlítve a zeteváraljai esetet, ahol szinte saját háza foglyává vált egy család. Mint mondta, reméli, hogy a várostól néhány száz méterre nem fordulhat elő ugyanaz.

{K1}

Néhány hete egyébként Csíkszereda „túloldalán”, a csibai eltérő közelében történt medvetámadás, akkor két pásztor sérült meg.

{K2}