Negyedmillió aláírás összegyűjtését vállalta az RMDSZ

Barabás Hajnal 2017. május 18., 20:47

A megváltozott kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokról szóló törvényről, a FUEN-kongresszusról, illetve a közigazgatási törvény módosításáról is szó esett csütörtökön Korodi Attila, valamint Tánczos Barna csíkszeredai sajtótájékoztatóján.

Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő. Archív felvétel Fotó: Gecse Noémi

Tekintettel arra, hogy nagyon „elrugaszkodtak” a kötelező biztosítási összegek,

sürgősségi kormányrendelettel hat hónapig megszabták azok felső határértékét,

végül hosszan tartó vitákat követően kedden elfogadta döntéshozó kamaraként a képviselőház a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokról (RCA) szóló törvényt – tájékoztatott Korodi Attila.

Mint magyarázta, ezután a Pénzügyi Felügyeletnek (ASF) kell közzétennie az RCA-kötvények referenciaárát, amelyet meg is tettek a honlapjukon.

Ennek alapján a korábbi árakhoz hasonlóan alakulnak, de adott esetben akár csökkenhetnek is a biztosítási összegek.

Például egy 31–40 év közötti, 1201–1400 köbcentis gépjármű-tulajdonosnak 506 lej éves referencia árat állapítottak meg, 17 százalékkal kevesebbet a korábbi 610 lejhez képest. Jó hír, hogy 30 nappal a kötelező-biztosítási szerződés érvényességének lejárta előtt a biztosítótársaságoknak kötelezően értesíteniük kell erről ügyfeleiket.

Újdonság az is, hogy ezután bármelyik engedélyezett autószervizben lehet autót javíttatni, ugyanakkor az új jogszabály életbe lépésétől kezdve bűncselekménynek minősül, ha egy szerviz hamisított autóalkatrészt használ. Bevezették továbbá azt is, hogy kár esetén a kárvallott személy saját biztosítójához is fordulhat kártalanítási kérelmével, a biztosítóknak lehetőségük lesz az egymás közötti elszámolásra.

Korodi Attila a Kolozsváron jelenleg zajló Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) kongresszusáról is beszélt, amelyet az európai nemzeti kisebbségek, és ezen belül a romániai magyar közösség szempontjából is jelentős eseménynek minősített. Ezen a kongresszuson az Európai Bizottság által márciusban bejegyzett Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének a megszervezéséről is tanácskoznak majd.

Korodi elmondása szerint

hét országból egymillió aláírást kell gyűjteniük ahhoz, hogy az Európai Parlament jogalkotásba kezdjen az európai nemzeti kisebbségek védelmére, az RMDSZ pedig arra vállalkozott, hogy 250 ezer aláírást gyűjt össze Erdélyből.

Tánczos Barna szenátor ennek kapcsán megjegyezte, hogy az európai szintű rendezvényt illetően a román külügyminisztérium részéről partnerséget és együttműködést várt volna el, ahelyett, hogy különböző lobbitevékenységekkel megakadályozni próbálták a FUEN-kongresszus megtartását.

Tánczos a sajtótájékoztatón a közigazgatási törvény módosításáról számolt be. Mint részletezte, a jogszabály tisztázza azt, hogy különböző határozatok, jogerős dokumentumok kibocsátása esetén ki milyen felelősséget vállal, egyértelműsíti azt, hogy a polgármester nem egyedüli felelős a határozatok elfogadásakor, az aláírt dokumentumok esetén.

Kivéve abban az esetben, ha egyedül a szakemberek és az önkormányzati tisztségviselők megkérdezése, a szakigazgatóságok konzultációja nélkül írt alá. Tánczos szerint

ez a módosítás azért volt fontos, mert az elmúlt 10 évben a büntetőeljárásban alkalmazott gyakorlat nagyon sok, a közért tenni óhajtó személyt riasztott el a közösségi munka vállalásától.

Mint megjegyezte, többek között ezért is léptek vissza sok esetben az RMDSZ jelöltjei, és a jelenlegi polgármesterek is gondolkodtak azon, hogy vállaljanak-e újabb mandátumot, hiszen állandó kitettséget jelentett a jogszabály megjelenése előtt alkalmazott joggyakorlat.