Szennyvíz folyt a Nyikóba

Széchely István 2017. május 18., 20:00

Megrepedt a csatornarendszer gerincvezetéke Székelyszentléleken, és a Nyikó-patakba szivárog a szennyvíz. A község polgármestere szerint valamilyen külső terhelés érhette a vezetéket, az okozta a meghibásodást.

A támfal alján húzódik a megrepedt szennyvízvezeték Fotó: Barabás Ákos

A part megerősítését szolgáló támfalból szivárog a szennyvíz a patakba Székelyszentléleken, a híd mellett. Jól láthatóan a kavicstöltés alsó részén folyik át a dróthálóval összefogott parterősítésen a szennylé, zavarossá változtatva a Nyikó vizét.

A szennyvízhálózat gerincvezetéke repedt meg, amely Székelyszentléleken a patak medre alatt van elvezetve egészen a közeli átemelő aknáig, ahonnan Malomfalva irányába pumpálják a szennyvizet – tájékoztatott Kovács Lehel. Farkaslaka község polgármestere érdeklődésünkre nem tudta megmondani a meghibásodás okát, de

valamilyen külső terhelésre gyanakszik.

„Látszik, hogy felülről be van nyomva. A cső teteje van beszakadva” – fogalmazott a polgármester. Munkagépet vittek a helyszínre, és amint hozzáférnek a megrepedt vezetékszakaszhoz, egy órán belül meg tudják foltozni – közölte csütörtök délután a településvezető. A meghibásodás a közeli átemelő aknánál is gondokat okozott, ugyanis feltelt patakvízzel, így azt nyomták tovább a pumpák a szennyvíztisztító állomásra.

Fotó: Barabás Ákos

A patakba szivárgó szennyvízről az UTCA nevű civil szerveződés aktivistái videót tettek közzé a közösségi hálón, kilátásba helyezve, hogy jogi útra terelik az ügyet.

Egyébként nem először történt meghibásodás az említett helyszínen, tavaly ősszel – ugyancsak a szentléleki hídnál – a patak túloldalán szakadt el a szennyvízvezeték a támfal súlya alatt, akkor ki kellett cserélni a tönkrement vezetékszakaszt, amit egy megerősített csővel pótoltak.

Tavaly júliusban halpusztulással járó szennyezés is történt

a szintén Farkaslaka községhez tartozó Nyikómalomfalván, akkor a helyi derítőállomásról ömlött nagy mennyiségű szennyvíz a patakba.