Újdonságokkal csalogatnának még több nézőt a Széki Vágtára

Veres Réka 2017. május 18., 19:48

Ötödik alkalommal állnak rajthoz egy hónap múlva a falusi lovasok a Széki Vágtán. Ezúttal Udvarhelyszék mellett Csík- és Gyergyószéken is lesznek előfutamok, de más változások is várnak a lovasokra.

Fotó: Pál Árpád

„Ott rendezzük meg a vágtát, ahol a nézők, a helyi közösség részéről is pozitívan fogadnak, így esett a választás az idei helyszínekre és időpontokra” – mondta Kovács-Nemes László versenyigazgató. Az ötödik kiadásához érkezett Széki Vágta Székelyderzsben rajtol június 17-én. Idén nem csak udvarhelyszéki települések adnak otthont az előfutamoknak, hiszen Derzs után július 8–9-én a gyergyószéki Borzonton mérik össze tudásukat a lovasok. A versenyigazgató a tavalyi oklándi döntőn ismerkedett meg a borzonti Szent István-napi vágta szervezőivel, akikkel a tél folyamán egyeztettek arról, hogy a két megmérettetést ötvözzék egy nagy rendvénnyé. A Széki Vágtának már tavaly is volt egy előfutama Csíkszéken, ezt idén is szerették volna folytatni, így az utolsó futam augusztus 5–6-án Csíkszéken lesz.

A döntőnek ezúttal is Oklánd és Karácsonyfalva lesz a házigazdája.

„Tavaly is minden szempontból ez volt a legsikeresebb helyszín, rengeteg néző, rengeteg lovas vett részt, így megmaradunk a festői táj mellett” – fogalmazott Kovács-Nemes László.

Fotó: Pál Árpád

Nemcsak a helyszín, hanem a verseny rendszere is változik. „A négy év alatt 146 lovas vett részt a vágtákon, nyilvánvaló, hogy nem mindenki teljesít egyformán. Annak érdekében, hogy a versenyzőket gyakorlásra és jobb eredményekre sarkalljuk, illetve hogy a nézőknek is nagyobb élményt nyújtson a vágta, úgy döntöttünk, módosítunk a lebonyolításon. Eddig a lovasok egyenként versenyeztek az idővel, amit reggeltől estig nézni fárasztó és unalmas” – véli a versenyigazgató. Az elképzelés szerint

kettesével indulnának a lovasok, két egyforma pályán, melyek félúton kereszteznék egymást.

A szervezők remélik, hogy így a versenyzőknek és a nézőknek is izgalmasabbá válik a megmérettetés. Újdonság lesz továbbá az is, hogy ezentúl időmérő kapuval határozzák meg a versenyzők teljesítményét.

Idén is ötven lovasra számítanak, akik meghívásos alapon vehetnek részt a vágtán. A gyengébbek vagy kezdők a futam előtti napon bizonyíthatnak, ha pedig teljesítményük üti a verseny mércéjét, másnap élesben is rajthoz állhatnak.

Fotó: Pál Árpád

„Az általunk szervezett vágtának nem volt előzménye, nem volt honnan ellesnünk trükköket, mindent saját bőrünkön tapasztaltunk meg. Úgy gondolom, hogy

az elmúlt négy év alatt minden buktatón túlmentünk.

Az idei rendezvény mindennek a tapasztalatnak a következtetése lesz. A vágtának hosszú távon csak akkor van értelme, ha minőségileg, látványban és versenyzéstechnikában fejlődik. Ez a kiadás a próba, meglátjuk, miként tudjuk ezt a küszöböt átlépni” – mondta Kovács-Nemes László.