Rémhír a romák betelepedése

Balázs Katalin 2017. május 18., 16:05

Riadalmat keltett Gyergyószentmiklóson egy szerdán közzétett fotó. Lovasfogat látható rajta, a szekér roskadásig megpakolva utazótáskákkal, zsákokkal, mindenféle batyuval, a bakon és köröskörül romák vannak. Egy busznyi idegen érkezett, itt fognak letelepedni – terjedt a szóbeszéd.

A hírnek fele igaz. Cigányok tényleg jöttek, hazajöttek Fotó: Facebook

A közölt fénykép mellé hamar kikerekedett a történet: autóbusznyi roma érkezett egy olaszországi busszal, és Gyergyószentmiklóson fognak letelepedni. Egyesek tudni vélték azt is, hogy valakik idecsalogatták, tán le is fizették, hogy a várost válasszák új lakóhelyükként. A romakérdésre igencsak érzékeny lakosság riadalmát kívánjuk az alábbiakban eloszlatni.

A frissen megválasztott roma képviselők feladatai között szerepel, hogy ha idegen személyek érkezéséről szereznek tudomást, azt jelzik az önkormányzatnak. Továbbá a lakosságnyilvántartó irodánál sem szerezhet gyergyószentmiklósi lakhelyről szóló személyi igazolványt csak úgy az idegen. Aki nem tud tulajdonjogi aktát felmutatni, hogy ingatlannal rendelkezik a városban, nem kap személyit – tájékoztatott az önkormányzat sajtószóvivője, Fórika Krisztina.

Azt is elmondta, a helyi rendőrséggel egyeztetve kiderült a szerdai hírek valóságtartalma. Nem egy busznyi roma érkezett a városba megtelepedni, hanem

egy busszal érkeztek haza többen azok közül, akik mostanáig Palermóban dolgoztak.

Nem idegenek, hanem a „mieink”, téglagyári lakosok.