Virág Zsolt: ez bosszú

Gergely Imre 2017. május 18., 15:07

Nem felel meg a valóságnak a könyvvizsgálati jelentés tartalma, amely alapján elindítanák a felelősségre vonási folyamatot a Monturist-tulajdonos önkormányzatok – véli Virág Zsolt korábbi ügyvezető, aki szerint mindez az ellene zajló bosszú része.

Virág Zsolt vitatja a könyvvizsgálati jelentést. Archív Fotó: Gergely Imre

Mintegy 800 ezer lejt tesznek ki azok a tételek, amelyek esetében kérdések merülnek fel a Monturist 2011–2016 közti gazdálkodásával kapcsolatban. Mindezt egy könyvvizsgáló cég állapította meg, és a jelentés alapján döntött úgy a Budapest V. kerület és Gyergyószentmiklós önkormányzata képviselőiből álló közgyűlés, hogy eljárást kezdeményeznek az ügyben. Virág Zsolt szerint a közgyűlés elé terjesztett jelentés tartalma abszolút nem felel meg a valóságnak.

Szerinte nyilvánvalóan tendenciózus volt a cég átvilágítása.

A lapunkat megkereső Virág kijelentette, amióta 2015-ben Mezei János volt polgármester ellen a bűnügyi eljárás elindult, egy szervezett mechanizmus lépett működésbe, hogy Mezeit mentse, és ugyanakkor rajta bosszút álljanak.

Virág szavai szerint szervezett bűnözői csoportnak tekinthető az a kör, amelynek a városvezetés, a polgármesteri hivatal több alkalmazottja, helyi képviselők és mások a tagjai, ez a csoport rajta kíván bosszút állni amiatt, mert ő jelentette fel Mezei Jánost. Mint ismeretes, a 2014-ben történt feljelentést követően függesztették fel polgármesteri tisztségéből Mezeit. A bírósági ügy még folyamatban van.

{K1}

Virág szerint a bosszú részének tekinthető mind a tizenegy helyi határozat, amelyeket 2015-től kezdve fogadtak el, és amelyek a Monturistot érintik.

Bizonyítékokat gyártanak – és ezek egyike a mostani könyvvizsgálat eredménye is

– jelentette ki. „A korrupció nem ért véget Mezei János letartóztatásával Gyergyószentmiklóson. Mindent megteszek, hogy megállítsam” – szögezte le a korábbi ügyvezető.

Szerinte a könyvvizsgálati átvilágítás megrendelése egy ellene irányuló nyomásgyakorlás. Kitért arra is, hogy szerinte az önkormányzatnak nem is szabadna ilyen lépéseket tennie, mert a város polgári félként részese a Mezei elleni bűnügyi pernek. Kijelentette azt is, mindenképpen meg fogja támadni az illetékes hatóságoknál a jelentést.

A jelentés főbb megállapításai

A Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester és Rusu Róbert, a Monturist jelenlegi ügyvezetője által tartott keddi sajtótájékoztató után megkaptuk a cég gazdasági átvilágításának eredményeit összegző jelentést, ami a cég közgyűlésén napirendre került. A dokumentum szerint a közgyűlésnek döntenie kellett, hogy a könyvvizsgáló megállapítása alapján felelősségre vonja-e Virág Zsoltot a következőkért:
– területrendezési munkálatok címén elköltött 196 ezer lej;
– kiszállási költségekre költött 255 ezer lej;
– fizetésre felvett 99 ezer lej;
– kiszámlázott, de be nem fizetett, és így elévült követelésekért 38 ezer lej;
– szerződéseknek nem megfelelő, vagy elmulasztott számlázásokért, amelyek összértéke 113 ezer lej;
– ügyvédi költségekre fizetett 38 ezer lej;
– valamint további kisebb összegű tételek.
A közgyűlés Virág Zsolt felelősségre vonása mellett döntött.