Csíkszereda és Székelyudvarhely a köztudatban – vidékiek a két városról

Veres Réka 2017. május 18., 12:54

Az ügyintézés ugyan Csíkszeredába szólít, de valójában Székelyudvarhelyhez jobban kötődik mindenki, legalábbis ez derült ki az általunk megkérdezett udvarhelyszékiek véleményéből. Arról érdeklődtünk, milyen kép alakult ki a két városról az udvarhelyszéki falvak lakóiban.

Keddi piacnap Székelyudvarhelyen. Összehozza a vidékieket is Fotó: Barabás Ákos

Jóllehet Csíkszereda a megyeszékhely, az udvarhelyszékiek mégis Székelyudvarhelyt választják, ha vásárolni akarnak, ha kulturális eseményekre, rendezvényekre akarnak járni vagy szórakozni szeretnének, de tanulmányaikat is inkább a székely anyavárosban végzik a vidékiek.

„A községből mindenki, de talán az egész Homoród mente Székelyudvarhelyhez vonzódik. Annak idején mindenki megszokta, hogy Udvarhely rajon volt” – válaszolta Cseke Miklós, Oklánd polgármestere. Szerinte ehhez a vonzódáshoz az is hozzájárult, hogy községük kincstárilag Székelyudvarhelyhez tartozik, és ügyeiket is inkább itt rendezik. Úgy véli, nem szükséges Csíkszeredába utazni, hogy az ügyeket elintézzék. Cseke Miklós szerint egyébként

az időjárás miatt is inkább Székelyudvarhelyt választják az udvarhelyszékiek, Csíkban köd és hideg van, amitől az emberek is ridegebbek.

A polgármester azt mondja, még magyarországi barátai szerint is barátságosabb Székelyudvarhely.

A vidékiek többsége az ügyintézések miatt utazik Csíkszeredába, Székelyudvarhelyre tanulni, kikapcsolódni jönnek Fotó: Barabás Ákos

Cseke szerint csak a megye polgármestereinek a találkozójára kell Csíkszeredába utaznia, egyébként az udvarhelyszéki polgármesterekkel havonta összeülnek. Noha olyankor inkább a kikapcsolódásra és a barátságok ápolására helyezik a hangsúlyt.

Tanulni is az iskolavárosba mennek

A fiatalok is inkább Székelyudvarhelyre mennek tanulni – mondta Oklánd polgármestere. Hasonlót tapasztalt Tifán Ervin Csaba, a székelyvarsági Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola igazgatója is. „A gyerekek innen csak Udvarhelyre mennek továbbtanulni. Nagyon ritkán, négy-öt évente egyszer dönt egy-két diák csíkszeredai iskola mellett. Gyergyószentmiklós, Keresztúr, de még Zetelaka sem jön szóba az iskolaválasztáskor, még akkor sem, ha a számítógépes elosztáskor oda jutnak be vagy ajánlatok érkeznek az intézményektől.

Székelyvarságnak Udvarhely a városa”

– magyarázta. Szerinte azért választják Székelyudvarhelyt a fiatalok, mert a kívánt szakokat az itteni iskolákban megtalálják, az évek során pedig hagyománnyá vált, hogy az iskolavárosba jönnek, még diákbuszuk is van, amely behozza a tanulókat a településről. Az iskolaigazgató tapasztalata szerint a varságiak Csíkszeredába inkább ügyintézés miatt utaznak, emellett szakorvosokhoz mennek kezelésre. Székelyudvarhelyre bevásárolni járnak, piacra, de még ügyintézéskor is, hiszen például erkölcsi bizonyítványt is az udvarhelyi rendőrségen váltanak ki számukra.

Székelyudvarhely Fotó: Thomas Campean

Innen mindenki Udvarhelyre megy, ez van a legközelebb, és 99 százalékban mindent meg is lehet ott találni. Csíkszeredába csak azért megyünk, amit nem lehet Udvarhelyen megkapni

– magyarázta az iskolaigazgató.

Kulturális vonzerő

Szép számban járnak színházba is Székelyudvarhelyre a varságiak az iskolaigazgató szerint, a fiatalok az érdekes rendezvényekre is beutaznak a székely anyavárosba.

Csáki Péter, a siménfalvi Marosi Gergely Általános Iskola igazgatója is hasonlóan vélekedett: az iskolán kívüli tevékenységekért Székelyudvarhelyre utaznak a diákokkal. Példaként említette, hogy a Dr. Verestóy Attila Alapítvány támogatásával a Haáz Rezső Múzeum kiállítását tekintették meg nemrég, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának egyik pályázata révén pedig több éven át a Tomcsa Sándor Színház előadásait nézhették meg a községbeli diákok, ám ezt időközben az utaztatási nehézségek miatt abbahagyták. Az igazgató szerint az udvarhelyszéki iskolákkal szorosabb a kapcsolat, a távolság miatt nincsenek közös programjaik a csíkszéki intézményekkel. Ennek ellenére nagyon jó kapcsolatot ápol az ottani igazgatókkal. Noha szervezési szempontból Székelyudvarhelyhez tartozik az iskola, az ügyintézést többnyire Csíkszeredában kell elvégezzék. Változó, hogy igazgatónként milyen gyakran kell a megyeközpontba utazni, ő maga kétszer-háromszor teszi ezt meg hetente iskolaügyekben.

Udvarhely a szívem csücske, hiszen ott lakom. Kedvenc városaim közé tartozik

– árulta el Csáki Péter.

Csíkszereda Fotó: Veres Nándor

Szorosabb a kapcsolat Udvarhellyel

Ferencz Anna, Kápolnásfalu kultúrfelelőse azt mondta, szakmai és kulturális szempontból Székelyudvarhellyel szorosabb kapcsolatot ápolnak, főként a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont rendezvényei által.

Melegebb, közvetlenebb kapcsolatot ápolunk, a szívünk csücske Udvarhely

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a szervezést gyakran telefonon, e-mailen is meg lehet oldani, így nem szükséges a gyakori utazás.

Jó hangulatú piacozás

„A piacra megéri bejönni, másképp nem lenne itt senki” – mondta egy homoródszentmártoni eladó a keddi piacon. Noha lehet, hogy jobb áron tudná eladni portékáját, a csíkszeredai piacra már nem megy el, nemcsak mert sokkal távolabb van, hanem azért is, mert kisebb, így már az összes asztal ki van bérelve. Szerinte az ottani piacon teljesen más a hangulat, mint a székelyudvarhelyin, hiszen utóbbin sokkal több a helyi, ott meg inkább a kupecek vannak többségben.