Hasznosnak bizonyul a vidéki kisiskolások számára indított úszásprogram

Kömény Kamilla 2017. május 18., 12:56

Tíz lecke után a vidéki úszásprogramban részt vevő gyermekek mintegy nyolcvan százaléka már vízbiztos, hatvan százalékuk tud úszni, habár a program kezdete előtt többségük még uszodában sem járt. A gyermekek amellett, hogy élvezik a programot, nagyon elszántak is.

Vidéki kisdiákok a csíkszeredai uszodában. Kihasználták a rendelkezésükre álló időt Fotó: Gecse Noémi

Több mint négyszáz csíki kisiskolás vesz részt a márciusban indított, vidékieknek szóló úszásprogramban, amelynek keretében a Csíki Csobbanóban heti egy óra révén sajátíthatják el az úszás alapjait.

A kísérletiként indított oktatási programban tizennyolc település tizenkilenc diákcsoportja vesz részt, a nagyfokú érdeklődés még a kezdeményezőket is meglepte

– számolt be érdeklődésünkre Trandafir Norbert. A programért felelős többszörös olimpikon úszásoktató azt is elmondta, hogy a vártnál sokkal jobban halad az oktatás, hiszen tíz lecke után a gyermekek hetven-nyolcvan százaléka már vízbiztos. A gyermekek hatvan százaléka tud úszni – elsajátították a gyors- és hátúszást –, ha a technikájuk nem is tökéletes, további húsz százalékuk is tud úszni, de mivel félnek, azt csak tutajjal teszik meg. Emellett 10-15 százalékra tehető azok száma, akik egyáltalán nem tudnak úszni, vagy nem akarnak a vízbe sem bemenni.

Elszánt tanulók

Annál is inkább jelentős az eddigi teljesítményük, mivel

a vidéki gyermekek többsége a program kezdete előtt nem járt uszodába, és meglepően sokan vízfóbiásak is voltak.

Fotó: Gecse Noémi

A városi gyermekek ezzel szemben – már a program kezdete előtt – szüleikkel is jártak uszodába, voltak már medencében, így 99 százalékuknak nincs vízfóbiája – mutatott rá az oktató. Megjegyezte, ennek megfelelően a két helyzetben más-más módon kell oktatni a gyerekeket: esetükben az első órák arról szóltak, hogy a vízhez szoktatják, ahhoz hogy ne féljenek attól, ha a lábuk nem éri a medence alját.

Tényleg nagy eredmény, amit eddig elértek. A gyermekeken látszik, hogy nagyon meg szeretnének tanulni úszni, és azt is tudják, hogy kevés az az idő, ami a rendelkezésükre áll

– emelte ki Trandafir Norbert. Azt is megtudtuk, hogy akadtak néhányan, akik feladták és idejekorán kimaradtak a programból: egy ijedtség után, ha a szülők sem támogatták, egyesek nem akartak továbbra is részt venni.

Tizennyolc település

Március közepétől Csíkmindszentről, Csíkszentkirályról, Csíkszentmártonról, Csíkbánkfalváról, Csíkszentgyörgyről, Csíkszentsimonból, Csíkdánfalváról, Csíkkarcfalváról, Csíkszenttamásról, Madéfalváról, Csíkcsicsóból, Csíkkarcfalváról, Balánbányáról, Csíkszentmihályról, Csatószegből, Csíkszentimréről és Kászonaltízről egy-egy kisdiák csoport, Csíkszentdomokosról pedig kettő csatlakozott az úszásoktatási programhoz – sorolta az úszó.

Bízik benne, hogy jövő tanév elejétől is hasonló lesz az érdeklődés, ugyanakkor felkészültek arra is, hogy növeljék a csoportok számát, az ehhez szükséges edzők is csatlakoztak a csapathoz.

Fotó: Gecse Noémi

Jó lehetőség a kisdiákoknak

Az úszásoktatással járó költségek jelentős részét térségenként az Alcsíki, Felcsíki és Pogány-Havas Kistérségi Társulások vállalták fel. Gergely András, az Alcsíki Kistérségi Társulás vezetője elmondta, mindenképp hasznosnak véli a kezdeményezést, hiszen a visszajelzések alapján, most már azok a gyermekek is lelkesek, akik az elején viszolyogtak. Fontos ugyanakkor, hogy a program egy nagyon jó alkalom arra, hogy azok is megbarátkozhassanak a vízzel, akiknek másként nem lenne lehetősége uszodába járni. Meglátása szerint, az elért eredményekhez nagyban hozzájárul, hogy megfelelő szakembert, lelkes oktatót találtak a feladatra.

Támogatják a folytatást

Süket Zsombor, a Felcsíki Kistérségi Társulás ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a térség kisdiákjai szeretik az úszásprogramot, az élménybeszámolóik mellett a havi jelenléti ívek is ezt bizonyítják, hiszen szinte százszázalékos azokon a tanulók száma. Látva az eredményeket, szeretnék, ha megszakítás nélkül folytatódhatna a következő tanévekben is a program. A Pogány-Havas Kistérségi Társuláshoz tartozó önkormányzatok közül csak Csíkszentmihály élt a társulás által felkínált lehetőséggel, hogy kisdiákjaik úszásoktatásban vehessenek részt – ismertette Rodics Gergely, a társulás ügyvezető igazgatója. Mindhárom illetékes leszögezte, rajtuk nem múlik majd a program folytatásának sorsa, hiszen az eddigiekhez hasonló módon a továbbiakban is támogatják a kezdeményezést.