Amatőr autóversenyzők száguldozhatnak Kézdivásárhelyen

Székelyhon 2017. május 17., 19:48

Bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón ismertette szerdán a csíkszeredai Richy Racing Team (RRT) az új, kezdőknek kiírt Time Attack nevet viselő autós gyorsasági bajnokság részleteit.

A Richy Racing Team vezetősége és a bajnokságban induló csíki pilóták egy része Fotó: Veres Nándor / Richy Racing Team

A külföldön több éve népszerű, Time Attack nevet viselő autós versenyt Romániában tavaly rendeztek először, ennek a Ialomița megyei Adâncata volt a házigazdája. Idén már többfordulós bajnokságot írt ki a Román Autósport Szövetség (Federația Română de Automobilism Sportiv, FRAS), és az ennek megrendezésére kiírt pályázatot a csíkszeredai Richy Racing Team Sportegyesület nyerte el.

Kézdivásárhelyen a fortyogófürdői gokartpálya ad otthont a bajnokság első fordulójának május utolsó hétvégéjén.

Ritner Béla, az RRT alapítója és elnöke elmondta, hogy tavaly 9 autós eseményt rendeztek Székelyföldön, ez is hozzájárult ahhoz, hogy FRAS nekik ítélte a bajnokság rendezésének jogát. A Time Attack gokartpályán zajlik, forgalomba beírt, utcai kocsikkal.

Minden versenyző három kört tesz meg a kijelölt pályán:

az első kör bemelegítő, a második körben mérik az időeredményt, a harmadik kör pedig levezető. A bajnokságban részt vehetnek licenccel rendelkező, de licenc nélküli pilóták is.

A RRT csapatát Barta Mózes (alig 13 éves), Kiss Szilárd, Szabó Botond, Elekes Róbert, Vizoli Arnold, Máté Péter, Mircea Hațegan, Nagy Csaba és Tamás Gábor pilóták fogják képviselni. Felkészítésüket a román ralibajnokságban rendszeresen induló csíkszeredai Cseh Vajk Imre vállalta fel.

Érdekessége a Time Attack bajnokságnak, hogy 18 éven aluli, gépjárművezetői engedéllyel még nem rendelkezők is indulhatnak, követelmény, hogy mellettük egy felnőtt segédpilóta üljön.

Adrian Cotfas, a RRT alelnöke szerint az Time Attack bajnokság az autóversenyek óvodájának is nevezhető, a pilóták innen indulva járják ki az autóversenyzés iskoláját, ezt követően rajthoz állhatnak a hegyi gyorsasági, majd a különböző nehézségű ralibajnokságokon, a legjobbak pedig nemzetközi versenyekre is kijuthatnak.

Cotfas elmondta, hogy a RRT szeptemberben hegyi gyorsasági versenyt rendez Gyergyóditró határában, és ezen a Time Attack legjobbjai is megküzdenek majd.

A sajtótájékoztatón jelen volt Crăciun Dániel, a csíkszeredai Mida cég tulajdonosa, az RRT vezetőségi tagja, aki kifejtette, hogy cégük jelen lesz a Kézdivásárhelyen, támogatják a rendezvényt, elviszik legújabb típusú Dacia, Renault és Nissan márkájú gépjárműveiket, ezeket a helyszínen bárki kipróbálhatja.

Szerdán bemutatták Szabó Gellértet, a holland kenőolaj-márkákat forgalmazó Eurol cég székelyföldi képviselőjét, akik szintén támogatják a Time Attack bajnokságot.

Csíki András megyei sportigazgató szerint jó úton halad a Hargita megyei autósport, van esély arra, hogy visszanyerje régi, a néhai Dietrich Árpád idejében kivívott országos első helyét az autóversenyek szervezésében.

A tavalyi Time Attack bajnokságon 45 pilóta indult, a szervezők szerint a benevezések alapján idén ez a szám nagyobb lesz.