Kátyúzásokra futja idén Gyergyószentmiklóson

Pethő Melánia 2017. május 17., 17:00

Kátyúzásra idén közel 232 ezer lejt költ Gyergyószentmiklós – ez volt a legkedvezőbb ár, amit a közbeszerzési folyamat során ajánlottak a jelentkező cégek. A Viaduct Kft. nyerte a licitet, a szerződésben foglaltak szerint 30 nap alatt kell elvégeznie a gödrök betömését.

Hatalmas gödrök tátonganak a város utcáin Fotó: Baricz Tamás Imola

„Sokan megjegyzik, hogy fölösleges a kátyúzás, jobbnak tartanák, ha szakaszonként végeztetnénk el az útjaink teljes felújítását, de ez egyelőre nem áll módunkban” – mondta sajtótájékoztatón Nagy Zoltán polgármester. A két éve felújított Pacsirta utca munkálatainak értékét hozta fel példának, rámutatva, hogy a 197 méter hosszú és 6 méter széles utca teljes felújítása közel 400 ezer lejbe került. Gyergyószentmiklóson mintegy 65 kilométernyi az utcák összhossza, felújításukra egyelőre nincs anyagi lehetőség.

A kátyúzás szükségszerű beavatkozás mindaddig, amíg az aszfaltozott útfelületeket nem tudjuk teljes mértékben helyreállítani

– jelentette ki a polgármester.

Idén 231 889 lejt fordít a város az aszfaltútjain lévő gödrök betömésére, összesen mintegy 3000 négyzetméternyi felületen. A munkálat során, indokolt esetben, az útfelületen lévő aknák megemelését, javítását is elvégzi a kivitelező, az út menti árkok takarítása viszont nem feladata. Ez a munkálat a földutak javítását végző cégre hárul – ismertette Nagy Zoltán.

Ha lesz támogatás, lesz útfelújítás

A kérdésre, hogy idén elkezdődhet-e a teherforgalmi útszakasz felújítása, a polgármester elmondta, még mindig vannak kérdőjelek a három utcát érintő munkálatokat illetően. A megyei tanács ugyan részt vállalt a felújításban, de további pénzalapokra van szükség ahhoz, hogy minden szükséges munkálatot el lehessen végezni. A város önkormányzata a fejlesztési minisztériumhoz nyújtott be finanszírozási igényt. „Kérdés még egyelőre, hogy az esővíz-elvezetést ki fogja finanszírozni. Ha a város kell ezt elvégeztesse, az idei költségvetésünket tekintve, eléggé egyértelmű lesz a válasz… Éppen ezért a fejlesztési minisztériumhoz tettünk le igénylést. Egyelőre annyit mondhatunk el, hogy biztatók a hírek” – fogalmazott Nagy Zoltán.