Nincs alapító okirata a katolikus iskolának – ezt kellene pótolni

Simon Virág 2017. május 17., 13:37

Az országos RMDSZ olyan tervezetet küldött a marosvásárhelyi, illetve a Maros megyei szervezetekhez, amelyben a római katolikus iskola megalapításáról, és a jelenlegi diák és tanári közösség beszippantásáról van szó.

Fotó: Haáz Vince

Maros megye prefektusa visszaküldte a városi tanácsnak azt a három, május 4-én elfogadott határozatot, amely a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium helyzetét akarta tisztázni, törvénytelennek minősítve azokat, és visszavonásukat kérte. Ennek kapcsán Csíky Csengele a szülői közösség egyik képviselője azt nyilatkozta,

nincs minden veszve,

hiszen a helyi RMDSZ asztalán van a Magyari Tivadar által kidolgozott tervezet, amely megmentheti az iskolát, és megakadályozhatja a jogi személyiségének elvesztését, az osztályok átrendezését, szétosztását.

Megkértük az RMDSZ oktatási témákban illetékes ügyvezető alelnökét, Magyari Tivadart, hogy ismertesse a jogászokkal körvonalazódott megoldást, amely hétfőn este született, a prefektusi törvényességi aggályok ismeretében. A szakember elmondta, egy állami vagy felekezeti iskolát egy helyi tanácsi határozattal lehet megalapítani, és ez a római katolikus teológiai gimnázium esetében hiányzik. Az a 2014-es szeptemberi helyi tanácsi határozat, amelyet a prefektúra megtámadott, és a bíróság megsemmisített, nem az iskola létrehozásáról, hanem az iskolahálózatba való beiktatásáról szól.

Vagyis az alapító okirat hiányzik.

„A tanfelügyelőségnek volt egy, az osztályok átrendezéséről, átcsoportosításáról szóló saját rendelete, ennek alapján kezdett el működni az iskola, lettek diákjai és tanárai, kialakult a közösség. A szakminisztérium a tavaly nyáron kirobbant teremvitabotrány kapcsán kezdett el vizsgálódni, és akkor derült ki, hogy itt nincs minden rendben. Mi már decemberben, januárban ajánlottuk a helyi RMDSZ-nek, hogy fontolják meg az iskola megalapítását, annak rendje és módja szerint, és

találják meg azt a törvényes előírást, amely lehetővé teszi, hogy a meglevő diákokból és tanárokból álló közösséget beszippantsa a megalakított iskola.

Most, az eddigiek ismeretében, ismét azt javasoltuk, hogy fogalmazzanak meg egy olyan tanácsi határozatot, amely kimondja a római katolikus teológiai gimnázium létrehozását. Ha a határozat megszületik, és a prefektúra jogosnak tartja, akkor jövő februárban, amikor az iskolahálózatot elfogadják, abba bekerülhet, és a 2018–2019-es tanévtől átveheti a jelenlegi közösséget. A naivak és nagyon optimisták még arról is beszélnek, hogy ha ezt a tanácsi határozatot a legrövidebb időn belül elfogadják, akkor még az idén ősszel megtörténhetne ez a beszippantás, és akkor csak a kilencedikes kezdő osztályok vesznének el” − mondta Magyari Tivadar.

Csütörtökön a helyi tanács soros ülést tart, azonban nem tudni, hogy a helyi RMDSZ-nek sikerül-e addig pontosan megfogalmazni, és beterjeszteni az említett, a katolikus iskola megalapításáról szóló határozattervezetet. Rendkívüli napirendi pontként megtehetné.