Iskola igencsak másként: oktatás egy utazó tanteremben

Iszlai Katalin 2017. május 16., 21:10

Tanteremként berendezett zöldbusz parkol hétfő óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár parkolójában. Az utazó tanteremben a több mint 1400 bejelentkezett csíki óvodás és iskolás gyereket, illetve fiatalt a természet szeretetére, védelmére oktatják.

Fotó: Gecse Noémi

Harmadik éve hirdet tematikus évet a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár:

idén a környezetvédelem évét tartják,

így a május 8-19. közötti Könyvtári napok is ennek jegyében zajlanak. A rendezvény egyik „zöld” eseménye egy érdekes környezetvédelmi oktató program, amely öt napig tart: hétfő óta egy alternatív tanteremnek berendezett zöldbusz parkol a könyvtár parkolójában.

Az utazó tanteremben két civil szervezet önkéntesei az óvodás és iskolás gyerekeket, fiatalokat természetismeretre, a természet szeretetére, védelmére oktatják.

A projekt működtetője a brassói The European Nature Trust Alapítvány, tagjai a könyvtár meghívására érkeztek Csíkszeredába

– tudtuk meg André Katalintól, a program felelősétől.

Nagyon népszerű a program, hiszen az előzetes bejelentkezés szerint összesen 1468 gyerek fog részt venni a foglalkozásokon.

Csíkszereda mellett Csíkmadarasról, Csíkmindszentről, Csíkszentsimonból, illetve Segesvárról is érkeznek csapatok. Ez a program az óvodástól egészen a középiskolás korig minden korosztálynak szól, hiszen a környezettudatosságra való nevelés nagyon fontos. Elsődleges célunk tehát a tudatosítás

– magyarázta André Katalin.

A busz vasárnap este érkezett meg magyar, illetve román anyanyelvű önkéntesekkel. Ők természetvédelmi témákról tartanak előadásokat és vetítéseket, illetve elbeszélgetnek a résztvevőkkel, akik kérdéseket tehetnek fel. A kisebbeknek 30, a nagyobbaknak 50 perces előadásokat tartanak.

Fotó: Gecse Noémi

Tíz csoport látogatott el kedden a népszerű rajzfilmsorozatból megismert varázslatos iskolabuszra emlékeztető utazó tanterembe. Ottjártunkkor a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola negyedik osztályos csoportja hallgatta figyelmesen az interaktív előadást.

Mint kiderült,

a Zöldbuszként emlegetett jármű eredetileg egy londoni, emeletes, piros busz volt,

amelyet az alapítvány munkatársai alakítottak át. Jelenlegi kialakítása a székek burkolatának és a falfestéseknek köszönhetően egy erdőre emlékeztet.

Az oktatásra alkalmas tér az emeleten kapott helyet, itt három rövid kisfilmet vetítettek a diákoknak, amelyek végén az egyes történetek tanulságát a gyerekek foglalták össze.

Szó volt többek között a környezetszennyezésről, a vízről, a szelektív hulladékgyűjtésről, az újrahasznosításról, illetve az emberek és állatok közötti hasonlóságokról. Szüszer Mónika, a negyedikesek tanítónője elmondta, a gyerekek is fogékonyabbak az olyan tanítási módszerek iránt, amelyeknek köszönhetően kimozdulhatnak az osztályteremből.