Gyulafehérvári ígéretek: számonkérve

Bíró Blanka 2017. május 16., 16:19

A centenárium kapcsán a román állam vegye figyelembe a kisebbségek szempontjait – fogalmazta meg kedden a képviselőházban napirend előtti felszólalásában Benkő Erika. A háromszéki képviselő hangsúlyozta, az elmúlt 99 évben nem javult a kisebbségek helyzete.

Fotó: Benkő Erika sajtóirodája

Felidézte, hogy a gyulafehérvári nagygyűlésen megfogalmazott konkrét ígéretekből semmi nem valósult meg, nem biztosított a zavartalan anyanyelv- és szimbólumhasználat. „Jelenleg is akadályokba ütköznek azok, akik anyanyelvüket szeretnék használni a román egészségügyben vagy a bíróságokon. (...) Míg Moldva zászlóját gond nélkül lehet használni, Székelyföldét eltávolítják minden közterületről, pedig mindkét régió ugyanúgy az ország része” – fejtette ki. Benkő kiemelte, a nemzeti közösségek számára

a centenárium egyfajta összegzés, visszatekintés arra, hogy az elmúlt 99 évben a román állam hogyan viszonyult a nemzeti közösségekhez.

„Ugyanakkor jó lehetőségnek tartjuk arra is, hogy e százéves évforduló kapcsán Románia nagylelkűen és befogadóan viszonyuljon hozzánk, hogy tényleg azt érezzük, mi is teljes jogú polgárai vagyunk ennek az országnak. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a gyulafehérvári ígéretek ne csak ígéretek maradjanak, hanem konkrét valósággá váljanak” – zárta a sepsiszentgyörgyi képviselő.