Íme, a Márton Áron Látogatóközpont részleges látványterve

Kömény Kamilla 2017. május 15., 22:00

A szerdai csíkszentdomokosi bérmálkozási ünnepségre kiállítják a Márton Áronról elnevezett turisztikai koordinációs központ látványrajzait, így mindenkinek lehetősége lesz véleményezni az egyelőre részleges terveket.

A látványterv. Csűrre emlékeztető, folyosóval és vizesblokkal összekötött épületek Fotó: PlanT Studio

A napokban nyomtatták ki a Csíkszentdomokosra tervezett Márton Áron Látogatóközpont részleges látványtervét, amelyet kültéri kiállításként tekinthetnek meg az érdeklődők a létesítmény építésének helyszínén.

{K1}

A Márton Áron Múzeummal szemben lévő egyházi terület előtt szerdától pünkösdig vehetik szemügyre a terveket az arra kíváncsiak

– számolt be érdeklődésünkre Lázár Csilla. A helyi Márton Áron Múzeum vezetője kiemelte, szeretnék a megvalósítás teljes folyamatát közölni a helyiekkel, ezért teszik nyilvánosságra az említett dokumentumokat.

A leendő építménynek helyet adó egyházi terület Fotó: Pinti Attila

Egyelőre csak részleges terveket láthatnak az érdeklődők,

amelyekkel kapcsolatban szerdán megfogalmazhatják észrevételeiket is, amiket egy önkéntes a helyszínen összegyűjt. A múzeumigazgató arról is beszámolt, mivel az ütemtervük szerint őszre készülne el az épület alapja, így még van lehetőség arra, hogy a közösség észrevételeit, javaslatait beépítsék a tervekbe. Ezért arra bátorít mindenkit, hogy láttamozza, és hozzászólásával segítse a látogatóközpont megvalósulását.

Mint megtudtuk, a szükséges tervek elkészítésére Tövissi Zsolt csíkszeredai építészt és csapatát kérték fel. A PlanT Studio által összeállított tervekben két, csűrre emlékeztető, folyosóval és vizesblokkal összekötött épület szerepel, illetve egy terasz. Az épített felület 358 négyzetméter.

A bejárathoz közelebb lévő épületben helyet kapna egy információs felület, az ebédlő, kávézó rész, valamint egy co-working iroda civil szervezetek számára. A hátsó épületben kiállítótermet alakítanának ki, amely konferenciateremként is használható lenne, mellette egy tárolóval.

Fotó: PlanT Studio

Népnevelő funkciót is adnának az épületnek, azaz általa

megmutatnák, hogy hogyan kellene felelősséggel viszonyulni az épített és tárgyi örökséghez.

Emiatt is döntöttek úgy, hogy régi épületelemeket használnak fel a látogatóközpont megépítéséhez. Terveik szerint a községben kezdeményezett gyűjtés révén szereznék be a szükséges alapanyagok egy részét.

Erről már értesítették is a helyieket, habár a konkrét gyűjtés még nem kezdődött el

– ismertette Karda Róbert. Csíkszentdomokos polgármestere megjegyezte, szóbeli felajánlások már voltak, de a szükséges bontott, ugyanakkor használható épületanyagokat csak röviddel az építkezés kezdete előtt gyűjtenék össze.