Önmagával is megismerkedett gyergyószék a Székely Fesztiválon

Gegő Imre 2017. május 15., 15:02

Gyergyószék volt a díszvendége a hétvégén lezajlott 3. Székely Fesztiválnak. A térség nyolc székely-magyar többségű közössége olyan képet mutatott magáról, amelynek értékeit nemcsak a budapesti látogatók csodálhatták meg.

Fotó: Gergely Imre

A Székely Fesztivál díszvendégének lenni nem csupán megtiszteltetés volt Gyergyószéknek, hanem egy olyan kihívás is, amellyel mindeddig nem szembesült ez a térség. Különböző alkalmakkor korábban is megmutatták magukat a települések, de csak külön-külön, nem egységesen, mint most. Amint Laczkó Albert Elemér, Remete polgármestere fogalmazott:

a nyolc gyergyószéki közösséget, önkormányzatokat, a kulturális élet szervezőit „kényszerítette” a felkérés arra, hogy együtt dolgozzanak, egymást segítve, egymást kiegészítve jelenhessenek meg.

Fotó: Gergely Imre

A leglátványosabb eleme ennek a „közösködésnek” a többször is színpadra lépő tánccsoport volt, amely így, együtt még sosem szerepelt, hiszen Gyergyó- Újfalu, Csomafalva, Alfalu, Szentmiklós, Szárhegy, Ditró, Remete és Borszék táncosai is részesei voltak a színes táncforgatagnak.

Danguly Ervin, szárhegyi polgármester meglátása szerint ennek az együttesnek a létrejötte önmagában is nagy nyereség, de ennél sokkal többet is jelenthet. Úgy gondolja, hogy ez lehet az a lépés, amely a gyergyói népzenét, táncot beviszi a budapesti táncház életébe, hiszen ez ott eddig ismeretlen volt.

Fotó: Gergely Imre

A térség gazdasági szempontból is sokat profitálhat a Székely Fesztiválon való részvételből, számos itteni kézműves, kis családi vállalkozás megjelent Budapesten, és

a több tízezer látogatónak köszönhetően komoly bevételre is szert tehettek.

Fotó: Gergely Imre

Ennél azonban fontosabb, hogy a díszvendégnek járó kiállítóhelyen képek, könyvek és egyéb kiadványok villantották fel Gyergyószék látnivalóit, ezzel hívva, csalogatva vidékünkre a fesztivál közönségét. Ezrével jutottak szórólapok, vendéglátóhelyek reklámjai a budapestiek kezébe.

Gyergyószék gazdagabb, mint ahogy eddig tudtuk

A Gyergyói Szemle kulturális folyóirat és ennek vezetője, Nagy József által összeállított tudományos, ismeretterjesztő előadássorozat résztvevői láthatták: sokkal több értéke van Gyergyószéknek, mint amiről eddig tudtunk. Eddig a csomafalvi ember számon tartotta a csomafalvi értékeket, a ditrói mindazt, amire az ő faluja lehet büszke és így tovább. Most azonban egyben, egy csokorban lett teljesebb, színesebb a kép.

Fotó: Gergely Imre

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere a Székely Fesztivál legfontosabb hozadékának azt látja, hogy

alkalom nyílt most először együtt dolgozni, közösen gondolkodni a térség önkormányzatainak.

A közös munkát folytatni kell, hiszen látható volt,

ha mindenki a közöshöz hozzáteszi a maga erősségeit, akkor valóban erős lehet a gyergyói térség.

Az együtt gondolkodás és az együtt dolgozás fontos mérföldköve ez – mondta. Már születtek is további elképzelések a közös munkához. Egyik ilyen a Gyergyószéki napok megszervezése lenne, amelynek évente más-más település lenne a házigazdája.

Fotó: Gergely Imre

Laczkó Albert Elemér is kiemelte a térség együttdolgozását, mint a fesztivál fontos hozadékát, ugyanakkor megjegyezte, ennek akkor lenne haszna igazán, ha a hazaérkezés után, a hétköznapokban is folytatódna. Hozzátette azonban:

ahogy magunkat ismerem, ez nem lesz könnyű.”