Elhunyt Hegyi István lelkész

Székelyhon 2017. május 15., 11:47

Életének 75. évében elhunyt Hegyi István nyugalmazott lelkipásztor – közölte családja.

Hegyi István 1942-ben született Nagyenyeden. Az első négy osztályt Peteken végezte, majd a nagyenyedi kollégiumban folytatta tanulmányait. Az enyedi iskolát – ahová apja és nagyapja is járt – akkor sem hagyta ott, amikor édesapja református papként Székelyudvarhelyre került. A teológia elvégzése után 1965-ben Csíkszentmártonba került, ahol a szórványmissziót vezette, így egész Alcsíkot rábízták.

Erről korábbi beszélgetésünkkor így mesélt:

meglátogattam az embereket, érdeklődtem, jött-e még valaki a faluba, és így megszervezve lett kicsivel erősebb ez a szórványközpont. Amikor Alcsíkra kerültem, a tizenöt faluban 120 körül volt a reformátusok lélekszáma, mikor eljöttem, ez a szám 293 lélekre emelkedett.”

A hívek rendszeres felkeresését a csíkszeredai gyülekezetben – melynek élére 1986-ba került – is folytatta. Amikor Szeredába került, a gyülekezet lélekszáma 860 volt. Nyugdíjazásának évében, 2009-ben

2260 lelkes gyülekezetet adott át.

A csíkszeredai gyülekezet kérésére 1990-ben templomépítésbe kezdtek. A várostól sok utánajárás után területet kaptak, majd elkezdődött a munka. A hívek adományaikkal nagyon sokat segítettek. A református templomot 2000-ben szentelték fel.

Hegyi Istvánt 2011 decemberében Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki.

„Családom, feleségem, három gyermekem, öt testvérem, akik sohasem fékeztek, engedték, hogy lobogjak. Olyan voltam, mint a székely huszár, először cselekedtem és utána gondolkodtam” – köszönte meg az elismerést.

Nem szoktam nagy szavakat mondani, hogy engem az Úr elhívott. Én jelentkeztem az Úr szőlőjébe munkásnak. Hogy milyen munkát végeztem? Azt majd az Úr el fogja mondani nekem, akkor, amikor szemtől szembe találkozom vele. Akkor megkapom a fizetséget is érte”

– mondta el korábbi, vele készült beszélgetésünkkor Hegyi István.

Hegyi Istvánt 2017. május 18-án, csütörtökön 15 órakor kísérik utolsó útjára a református templomból, és a Kalász lakótelepi temetőben helyezik örök nyugalomra.