Életeket mentett a balesetben elhunyt fiatal

Iszlai Katalin 2017. május 14., 21:43

Harmadik alkalommal végeztek szerveltávolítást a csíkszeredai kórházban. A szombat éjszakai, több mint kilencórás műtétsorozat négy ember életét mentette meg. A balesetben elhunyt 19 éves donor szívét, máját, veséjét, csontjait, inait, szöveteit és szemeit távolították el.

Egy tragédia sújtotta család végtelen segítőkészségének köszönhetően többen is esélyt kaptak az életre Fotó: Kristó Róbert

A hétvégén újabb szerveltávolítást végeztek Csíkszeredában,

ez volt a harmadik ilyen jellegű beavatkozás Hargita megyében.

{K1}

Egy 19 éves csíkmenasági sérültet május 10-én politraumával szállítottak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba, ami azt jelenti, hogy különböző testtájain, illetve szerveiben egyidejűleg olyan sérülések keletkeztek, amelyek közül legalább egy vagy ezek kombinációja életveszély kialakulásához vezetett.

A fiatal szerda este Csíkmenaságon szenvedett közúti balesetet: egy autóbusz takarásából próbált átkelni az úttesten, amikor egy közeledő autóvezető, aki nem láthatta őt, járművével elgázolta.

Dr. Adrian Dobrică mellkassebész megkeresésünkre elmondta, a fiatal már az ütközés után kómás állapotba került, és bár megpróbálták megmenteni, később a sérültnél beállt az agyhalál.

Mint mondta, szombaton felkeresték a hozzátartozókat, akik rögtön beleegyeztek a beavatkozásba.

Egy önzetlen családról van szó, akik annak ellenére, hogy nagyon megviselte őket a tragédia, áldásukat adták arra, hogy gyermekük szervei életeket menthessenek – tudtuk meg.

Adrian Dobrică mellkassebész Fotó: Veres Nándor

Szombat este kilenc órakor több orvoscsapat érkezett Csíkszeredába. A Marosvásárhelyről érkező csapat dr. Bălău Radu Alexandru irányításával végezte el a szív eltávolítását. Bukarestből, a Fundeni Klinikai Intézetből érkezett dr. Lungu Vasile vezetésével távolították el a májat, illetve szintén a fővárosból jött, a Colentina Korház Ortopédiai osztályán dolgozó dr. Andrei Nica vezetésével csontokat, inakat és szöveteket távolították el. Emellett a kolozsvári Urológiai és Vesetranszplantációs Intézet részéről jelen lévő dr. Suciu Mihai koordinálásával zajlott a vesék kiemelése, továbbá a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Szemészeti Osztályának orvosa, dr. Nagy Előd távolította el a szemeket.

A kilenc és fél órás műtétsorozat közben nem merült fel semmilyen probléma,

Adrian Dobrică elmondása szerint a szívvel és a májjal már éjjel egy órakor elindultak az illetékes csapatok, és vasárnap sikeresen el is végezték az átültetéseket. Hozzátette, a felajánlás négy ember életét mentette meg: a szív és a máj mellett a vesék további két emberen segítettek. Elmondta azt is, hatalmas eredmény a csíkszeredai kórház számára, hogy a nagy egyetemi központok mellett itt is hasonló beavatkozásokat végezhetnek.

Donorok szervbegyűjtése

A donorok szervbegyűjtését lehetővé tevő minősítést 2013 végén kapta meg a csíkszeredai kórház, ennek ellenére az első ilyen műtétsorozatot csak 2016 májusában végezték el. Akkor egy 31 éves férfi több létfontosságú szervét gyűjtötték be a bukaresti és kolozsvári orvoscsapatok, a májat és a veséket a műtétek után néhány órával be is ültették a betegekbe. A második szerveltávolítást rá egy hónapra, 2016 júniusában végezték, akkor egy 51 éves donor máját, veséjét, csontjait és bőrét távolították el.