A cigarettázásról kérdezik a diákokat

Gáspár Botond 2017. május 14., 15:48

Május 15-től június 9-ig tart az Egészségügyi Világszervezet által kezdeményezett Global Youth Tabacco Survey (GYTS) elnevezésű kampány, amely a diákoknak a dohányzással kapcsolatos ismereteit hivatott felmérni.

Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A Global Youth Tabacco Survey elnevezésű nemzetközi kérdőíves felmérés során a közegészségügyi szakemberek

azt vizsgálják, hogy a diákság milyen típusú dohányipari termékeket ismer, illetve fogyaszt, felmérjék a kockázatfelfogásukat, valamint azt, hogy a fiatalok tisztában vannak-e a dohányzás egészségügyi és gazdasági hatásaival, veszélyeivel.

A projektet az Egészségügyi Világszervezet és az amerikai Betegségellenőrzési és megelőzési Központ kezdeményezte, a jelenlegi, negyedik fázist pedig Romániában is elvégzik, a megfigyelési tanulmány aktualizálását, frissítését és bővítését az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársai végzik, a támogatást pedig az egészségügyi minisztérium és a világszervezet biztosítja.

A tanulmány során a világszervezet által összeállított, több válaszlehetőséget biztosító 87 feleletválasztós kérdést tartalmazó szabványkérdőívet töltetnek ki az országra reprezentatív mintát jelentő 13 és 15 év közötti diákokkal. A felmérést május 15. és június 9. között a megyei közegészségügyi igazgatóságok orvosai vagy asszisztensei végzik.